Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Militärexperter tror att Iran missade med avsikt för att undvika dödsoffer då det angrep amerikanska mål i Irak

Från 2020
Uppdaterad 09.01.2020 09:37.
En skärmbild från statlig iransk tv visar raketer som avfyrades mot Irak den 8 januari 2020.
Bildtext Ballistiska missiler som avfyrades från Iran kunde ses på natthimmeln över Irak.
Bild: IRIB / EPA

Iran missade med avsikt i sina missilattacker mot amerikanska mål i Irak, för att undvika dödsoffer som kunde ha trappat upp konflikten med USA ytterligare.

Det säger brittiska militärkällor som tror att den akuta konflikten är över för tillfället, eftersom Iran valde en mer försiktig linje för att hämnas den mördade toppgeneralen Qasem Soleimani.

Irak uppger att iranierna natten till onsdagen avfyrade 22 missiler mot två irakiska baser som används av amerikanska och andra utländska soldater.

17 missiler avfyrades mot flygbasen Ain al-Asad i Anbarprovinsen medan fem missiler föll över en militärbas i Erbil i irakiska Kurdistan.

Iranierna hävdar att alla missiler träffade sina avsedda mål och att de krävde många dödsoffer, medan irakierna, amerikanerna och andra länder säger att missilerna inte dödade eller skadade någon och inte orsakade större materiella skador.

Iranin vallankumoskaarti ampui ohjuksen sotaharjoituksissa. Arkistokuva vuodelta 2011..
Bildtext Irans Islamiska revolutionsgarde testar en ballistisk missil i en militärövning år 2011.
Bild: EPA

Brittiska militärexperter säger bland annat till tidningen Guardian, att de ballistiska missiler som avfyrades på tisdag, är träffsäkra och att de kan träffa sina mål inom en 50 meters radie.

Det innebär att Iran kunde ha orsakat betydligt större skador som skulle ha krävt dödsoffer, om det bara hade velat.

Teorin om att Iran ville undvika en eskalering stöds av att iranierna varnade för förestående attacker i så god tid att USA;s, Iraks och andra länders soldater kunde söka sig till bombskydd innan missilerna slog ner.

Både brittiska, finska och svenska källor i Erbil bekräftar att man varnades om inkommande missiler i förväg, så att soldaterna kunde söka sig till bombskydd.

- Folk hade god tid på sig att söka skydd, säger en brittisk militärkälla till Guardian.

Både brittiska och amerikanska källor bekräftar också att Iran har varnat allierade milisgrupper i flera länder för att inte vidta hämndaktioner mot amerikanska mål, utan Irans godkännande.

Amerikkalaissotilas vartio Yhdysvaltain Irakin-lähetystöä Bagdadissa 3. tammikuuta.
Bildtext Inga amerikanska eller andra utländska soldater dödades eller skadades i gårdagens missilattacker.
Bild: EPA/ KYLE TALBOT / US MARINE CORPS HA

Konflikten inte över

Den amerikanska armégeneralen Mark Milley som är ordförande för de gemensamma stabscheferna, tror däremot att Irans avsikt var att döda amerikanska soldater.

Milley anser det också möjligt att olika utländska milisgrupper som är allierade med Iran, kommer att utföra attacker mot amerikanska mål i fortsättningen och att även Iran överväger andra hämndattacker.

Militärexperter i väst verka i varje fall eniga om att konflikten ingalunda är över, trots att både USA och Iran verkar ha tagit steg tillbaka för att undvika regelrätt krig.

Iran tros planera nya, aggressiva, icke konventionella militära åtgärder i framtiden, samtidigt som kraven på en amerikansk reträtt växer i Irak.

Iran har under de senaste dagarna återupptagit sitt gamla krav på att USA lämnar Irak och reträtten anses allt mer sannolik för var dag som går, särskilt som det kunde gagna president Donald Trump i höstens presidentval.

"Proportionerlig hämnd"

Irans FN-ambassadör Majid Takht Ravanchi säger att gårdagens hämndattacker var "måttfulla och proportionerliga" och att Iran inte vill att kriget eskalerar.

Han underströk i ett brev till FN:s säkerhetsråd att Iran nöjer sig med detta men varnade samtidigt att man "bestämt kommer att motsätta sig militär äventyrlighet och aggression", en hänvisning till den amerikanska missilattacken som dödade Qasem Soleimani.

Han åberopade också artikel 51 i FN:s stadga som talar om rätten till självförsvar.

- Operationen var precis och riktades mot militära mål, utan att orsaka civila skador, skriver FN-ambassadören.

Källor: AP, Reuters, Guardian

Diskussion om artikeln