Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ryska spelare vistades olagligt i Borgå - Akilles bandy i rätten

Från 2020
En stor byggnad med stora glasfönster.
Bildtext Rättegången gick av stapeln i Östra Nylands tingsrätt. Domen faller senare i januari.
Bild: Yle / Mira Bäck

På torsdagen ställdes ledningen i Akilles Bandy inför rätta. Åtta styrelsemedlemmar åtalades för en arbetsgivarförseelse och två personer för förfalskning. Akilles Bandy försvarar sig med att ett spelarkontrakt inte är ett arbetskontrakt.

Åtta personer misstänks för en arbetsgivarförseelse eftersom två av lagets ryska spelare vistats olagligt i landet.

Dessutom anklagas två ytterligare personer för att ha medverkat till att skaffa falska stämplar i spelarnas pass. Enligt stämplarna skulle spelarna ha befunnit sig i Bukarest och Bratislava trots att de egentligen var i Borgå.

I maj 2018 dömdes två av lagets ryska spelare till 40 dagars villkorligt fängelse för förfalskning och brott mot utlänningslagen.

Gränsbevakningen hade upptäckt fyra förfalskade Schengenstämplar i deras pass när de lämnade Finland i mars 2018.

Med stämplarna försökte man dölja att spelarna vistades olagligt i landet.

Bandyträningar på is.
Bildtext Spel på gång i mars 2019. Personerna på bilden är inte kopplade till fallet.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Det är åtta tidigare eller nuvarande styrelsemedlemmar i Akilles bandysektion som åtalas för en arbetsgivarförseelse i enlighet med utlänningslagen.

Enligt åklagaren har styrelsemedlemmarna med flit eller av oaktsamhet haft de två spelarna i föreningens tjänst trots att de har saknat uppehållstillstånd för arbete.

Åklagaren yrkar på bötesstraff medan de åtalade säger sig vara oskyldiga och kräver att staten betalar rättegångskostnaderna.

Arbete eller hobby?

Spelarna anlände till Finland den 12 oktober respektive den 17 oktober 2017 och borde ha lämnat landet tre månader senare eftersom de bara hade turistvisum och inte hade ansökt om uppehållstillstånd för arbete.

Åklagaren anser att de två ryska spelarna har jobbat för Akilles bandy eftersom de har fått en månatlig summa samt reseersättning för tiden de var i Finland och spelade för bandylaget.

jari kettunen styrelseordförande för akilles bandy på en gata
Bildtext Styrelseordförande Jari Kettunen. Arkivbild.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Försvaret för i hög grad fram samma saker som bandysektionens styrelseordförande Jari Kettunen sa i juli 2018.

Man anser att det inte kan vara frågan om någon arbetsgivarförseelse eftersom bandyspelarna inte var anställda, utan spelade i laget på frivillig basis.

Sex personer sitter på rad i en rättegångssal framför en domare, åklagare och ett rättegångsbiträde.
Bildtext Rättegången i Östra Nylands tingsrätt.
Bild: Yle / Mira Bäck

Två av de åtalade styrelsemedlemmarna är på plats under rättegången och båda säger att det är en vanlig praxis att betala utländska spelares mat och logi.

Den ena spelaren fick 500 euro i månaden och den andra 1 000 euro. Enligt försvaret berodde den större summan på att den andra spelaren hade sin fru med sig.

I spelarkontraktet står det inte att spelarna måste delta i träningar och matcher, som det skulle stå om de var arbetstagare.

Dessutom undrar styrelsemedlemmarnas försvarsadvokat varför hela styrelsen åtalas då det är styrelsens ordförande Kettunen som representerar bandysektionen och som skriver under kontrakten med utländska spelare.

Förfalskning

Under torsdagens rättegång behandlades också ärendet med två personer som åtalas för förfalskning. Åtminstone den ena personen är eller har varit aktiv inom Akilles bandy.

Enligt åklagaren har den föreningsaktiva gett de två spelarnas pass till den andra personen för att den ska föra passen utomlands och få dem stämplade.

Båda de åtalade medger att de samarbetade för att föra passen till Ryssland, men de säger sig inte ha förstått att det rör sig om att skaffa felaktiga stämplar i passen.

Den föreningsaktiva trodde att det går att förlänga spelarnas visum på laglig väg genom att skicka passen till Ryssland för att stämplas utan att spelarna själva behöver vara med.

Innan fallet gick till åtalsprövning misstänktes också styrelsemedlemmarna för förfalskning. Åklagaren hittade ändå inte tillräckliga bevis för att de skulle ha medverkat i förfalskningsprocessen.

Domen kommer i slutet av januari

Åklagaren kräver att de åtta styrelsemedlemmarna ska dömas till bötesstraff och att de två andra personerna ska dömas till ett mindre än tre månader långt villkorligt fängelsestraff, samt att de ska betala en brottsofferavgift på 80 euro.

Fallet behandlades i Östra Nylands tingsrätt på torsdagen. Domen förkunnas den 23 januari.

Diskussion om artikeln