Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Flygvapnets jaktplanskandidater testas och provflygs i Finland – Eurofighter Typhoon först i tur

Från 2020
Eurofighter Typhoo -hävittäjä Wartonissa Englannissa.
Bildtext En Eurofighter Typhoon tillhörande brittiska flygvapnet. (Arkivbild)
Bild: Rinna Härkönen / Yle

Flygvapnet har inlett arbetet med att testa och provflyga de fem plantyper, som konkurrerar om att ersätta Hornetplanen. Först i tur står Eurofighter Typhoon.

Två Eurofighter-plan tillhörande det brittiska flygvapnet landade på Tammerfors-Birkala flygplats på torsdag. Ett av planen är tvåsitsigt, vilket gör det möjligt för en finländsk pilot att följa med på provflygning som "passagerare".

En testvecka per plan

Alla fem tillverkare flyger in sina plan för en vecka till Satakunta flygflottilj. Testerna och provflygningarna pågår fram till slutet av februari månad.

Flygvapnet vill så noggrant som möjligt testa och verifiera hur planen lämpar sig för olika typer av uppdrag.

Eurofighter plan.
Bildtext Eurofighter Typhoon används av flera länder, bland andra Spanien.
Bild: Peter Brogden

Det handlar alltså inte om några regelrätta flyguppvisningar, även om Flygvapnet har anvisat en utkiksplats vid Tammerfors-Birkala flygplats för intresserade åskådare.

Nästa plan att besöka Satakunta flygflottilj är franska Dassault Rafale (20.-28.1), följt av svenska Saab Gripen (29.1-6.2), Lockheed Martin F-35 (7.-17.2) och Boeing Super Hornet (18.-26.2).

Alla plantyper deltar på lika villkor, även om väderförhållanden och temperatur naturligtvis kan variera från vecka till vecka.

Andra offertrundan på slutrakan

Flygvapnet räknar också med att slutföra den pågående andra offertrundan och få in de preciserade offerterna från varje plantillverkare under januari månad.

En sista och avgörande tredje offert- och förhandlingsrunda ska ännu ordnas innan det är dags för försvarsledningen och regeringen att fatta sitt köpbeslut år 2021.

Diskussion om artikeln