Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hovexperten Rita Tainola: "Dumt och själviskt, men utan betydelse för brittiska tronföljden"

Från 2020
Prins Harry och Meghan Markle när de gifte sig.
Bildtext Meghan och Harry. På väg ut ur bild?
Bild: AFP / Lehtikuva

Bara en och en halv månad efter att brittiske prins Andrew avsade sig sina offentliga åtaganden på grund av en sexskandal kommer beskedet att prins Harry och Meghan drar sig tillbaka från sina kungliga plikter.

Prinsparet planerar nu att börja dela sin tid mellan Nordamerika och Storbritannien. Samtidigt strävar de efter att bli ekonomiskt självständiga. Det här beskedet publicerade prins Harry och Meghan bland annat på sin officiella webbsida igår.

Enligt uttalandet kommer den här förändringen att göra det lättare för paret att uppfostra sin son Archie i den kungliga tradition han föddes in i. På vilket sätt det ska bli lättare framkommer dock inte.

Samtidigt ska det också göra det möjligt för familjen att "fokusera på det nästa kapitlet", bland annat med startandet av en ny välgörenhetsorganisation.

Ingen överraskning för hovkännare

Hovexperten Rita Tainola medverkade som kommentator för Svenska Yle under prinsparets bröllop - och hon är inte överraskad.

– Min första reaktion var att det här var påkommande. Meghan fick inte vara nummer ett i brittiska hovet. Jag tror inte att hon tyckte om att stå på tionde raden i olika sammanhang, medan Kate och prins William helt naturligt stod längst fram invid drottning Elizabeth.

Jag tror inte att Meghan tyckte om att stå på tionde raden i olika sammanhang.

― Rita Tainola

Rita Tainola är väl insatt i det brittiska kungahuset. Hon har intervjuat prins Charles och också träffat prinsessan Diana.

Hon tror inte att det här beslutet har något att göra med pressens behandling av Meghan och bråken med pressen eller med minnet av hur prinsessan Diana pressades av paparazzis ända in i döden.

– Nej, det handlar inte om det. Jag tror att det bara är en ursäkt. Det finns paparazzis även i Kanada och USA.

Rita Tainola med Mannerheimvägen i bakgrunden.
Bildtext Redaktör Rita Tainola har intervjuat prins Charles vid ett par tillfällen.

Nyhet också för kungafamiljen

Enligt bland andra BBC blev ingen inom kungafamiljen informerad innan prins Harry och Meghan publicerade sitt uttalande. Den kungliga familjen sägs vara sårad av prinsparets uttalande.

Är då beskedet något av en bomb som nu slagit ner i det brittiska kungahuset?

– Det är hemskt om det är så som det nu verkar, att drottningen inte visste om det här på förhand. Man gör inte en sådan sak. Då tycker jag att det är en ganska stor bomb.

Man gör inte en sådan sak.

― Rita Tainola

Brittiska hovet har gett ett uttalande där det står att även om det är förståeligt att prinsparet vill närma sig frågan på ett annat sätt, så är det här en process som tar tid att genomföra och att diskussionerna med prinsparet ännu bara är i sin början.

En amerikanska har ruskat om brittiska kungahuset en gång tidigare. Kung Edvard VIII gav upp tronen för kärleken till Wallis Simpson.
Bildtext En amerikanska har ruskat om brittiska kungahuset en gång tidigare. Kung Edvard VIII gav upp tronen för kärleken till Wallis Simpson.
Bild: Everett Collection / AOP

Senast gällde det Wallis Simpson

Dickie Arbiter är tidigare presstalesman för Buckingham Palace. Han drar paralleller till år 1936, då drottningens farbror avsade sig kungakronan för att kunna gifta sig med Wallis Simpson.

Han säger till BBC att det här är det enda prejudikat som finns för hur den här typen av situation bör hanteras.

Rita Tainola förstår inte varför prinsparet valde att göra den här förändringen just nu med en åldrande farmor och drottning på tronen.

– Det är ganska dumt och själviskt att de gjorde så här just nu. Drottning Elizabeth fyller 94 år i år och prins Philip fyller 99 år i sommar.

drottning Elizabeth på besök i Irland
Bildtext Drottning Elizabeth och prins Philip informerades inte om prins Harrys och Meghans beslut att dra sig tillbaka från sina kungliga plikter.
Bild: EPA / STR

Tronföljden opåverkad

Prins Harry är nummer sex i den brittiska tronföljden. Vad betyder det här då för tronföljden?

– Ingenting. Vi har tronföljaren prins Charles och hans son William har tre barn, säger Rita Tainola som misstänker att prins Harry och Meghan förlorar titeln Kunglig Höghet i och med de flyttar till Kanada eller USA.

– Om prinsparet nu, åtminstone delvis, bosätter sig i Kanada eller USA får Meghan vara den kändis hon vill vara. Och om de tjänar sina egna pengar så är det ju bara bra - men då ska de inte heller fortsätta dra nytta av de fördelar som de haft av att vara medlemmar av kungahuset.

Britterna trötta på allt bråk kring Meghan

Rita Tainola tror att britterna är ganska trötta på Meghan efter alla bråk och skriverier och att de är ganska glada att prins Harry och Meghan flyttar.

– Jag tror att det är frun som styr i det där äktenskapet. Prins Harry är så kär i henne nu att han inte ser klart. Om några år inser han kanske att det här inte var så bra, men det är min personliga åsikt. Om de i framtiden skiljer sig kan han säkert återvända till kungahuset.

Vakavailmeiset prinssi Harry ja prinssi William.
Bildtext Bröder med olika framtid.
Bild: Rex Features / AOP

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln