Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Drömmen om ett blomstrande Billnäs bruk lever - men det är oklart hur den drömmen ska förverkligas

Från 2020
Uppdaterad 14.01.2020 11:11.
Stora smedjan vid Billnäs bruk utifrån på vintern.
Bildtext Under år 2019 har man i Billnäs bruk låtit renovera bland annat Stora Smedjan för att användas för evenemang. Bilden är från 2018.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

På Billnäs bruk ser man framåt och fortsätter renovera och planera. Till konceptet hör fortfarande evenemang och konferenser, men numera också annan verksamhet som är med och formar ett levande samhälle i Billnäs.

Projektet Billnäs bruk började 2008 och då var tanken att bygga ett mycket traditionellt kongresscentrum, dels genom att renovera de byggnader som finns i bruket och dels genom att bygga nytt, berättar Petri Hiltunen, Billnäs bruks kommersiella direktör.

Men planläggningen för området tog tio år.

På tolv år och under tre olika årtionden har världen förändrats så att det inte längre är lika lockande med affärsverksamhet som enbart består av att arrangera möten och kongresser, förklarar Hiltunen.

Utvecklingsarbetet i Billnäs bruk pågår

- Centralt för planerna för Billnäs bruk är fortfarande att ordna evenemang och möten, men också att utveckla övrig verksamhet som är lämpliga i lokaliteterna och som stöder evenemangsarbetet. Tanken är att de olika verksamheterna kan finnas sida vid sida och forma ett levande samhälle.

En isig å och hus vid kanten av ån.
Bildtext Arbetena med att iståndsätta bruket fortsätter år för år. Billnäs bruk februari 2018.
Bild: Privat

Exakt vad det här betyder i praktiken kan Petri Hiltunen ändå inte i det här skedet förklara.

- Det här utvecklingsarbetet pågår just nu och vi berättar mer om det efterhand som det blir färdigt.

Renoveringar görs fortlöpande i bruket

Under år 2019 har man i Billnäs bruk låtit renovera bland annat Stora Smedjan för att användas för evenemang. Också bruksbostäder har renoverats. De 37 bruksbostäderna i Billnäs är inte till salu, för de kan framöver behövas för personalen. Uthyrningsgraden för bruksbostäderna i Billnäs var 95,7 procent år 2019.

I år ska i varje fall två hus i bruket saneras.

Arbetena med att iståndsätta bruket fortsätter år för år, säger Hiltunen.

Muurainens bolag trivs i Raseborg

Hemorten för Olli Muurainens aktiebolag Billnäs Bruk, Hjärnbruket och Management Events är fortfarande Raseborg. Ska det bli förändringar på det?

- Det är ägarens sak, men han har konstaterat att vårt bolag fortfarande trivs i Raseborg, svarar Petri Hiltunen, Billnäs bruks kommersiella direktör.

Diskussion om artikeln