Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Efter regeringskrisen: Centern och Socialdemokraterna karpar upp sig

Från 2020
Graf över väljarstödet för partierna.
Bild: Yle/ Lasse Isokangas

Sannfinländarna är fortsättningsvis det klart populäraste partiet. Stödet för regeringspartierna SDP och Centern har ökat efter den politiska turbulensen i slutet av fjolåret. Det visar Yles färska partimätning.

Sannfinländarna fortsätter som det klart populäraste partiet i Finland. Partiet får i Yles färska partimätning ett stöd på 24,3 procent.

Det är lika mycket som i den förra mätningen.

Samlingspartiet får i mätningen ett stöd på 19,3 procent. Stödet har stigit klart efter oktober.

Har Centern brutit den negativa trenden?

I den förra mätningen var Centern nere på 10,6 procent. Nu verkar Centern ha karpat upp sig en aning och får ett stöd på 12 procent.

Det samma gäller Socialdemokraterna, som får ett stöd på 14,9 procent, jämfört med 13,2 månaden innan.

Mätningen ger en bild av stämningarna efter den politiska turbulensen och poststrejken i slutet av 2019. Regeringen avgick och SDP:s partiordförande Antti Rinne fick ge över statsministerposten till Sanna Marin.

- I viss mån har båda partierna återfått sina gamla anhängare, analyserar Taloustutkimus forskningsdirektör Tuomo Turja.

Sämre för De gröna

Centern och Socialdemokraterna går framåt en aning, men det sammanlagda stödet för regeringspartierna förändras inte markant. De gröna backar nämligen.

De gröna får i mätningen ett stöd på 12 procent, vilket är 1,9 procentenheter mindre än i den förra mätningen.

Utrikesminister Pekka Haavisto uppmärksammades stort i samband med de finländska medborgarna som fanns och fortfarande befinner sig i al-Hol-lägret i Syrien.

- Det kan hända att den för honom aningen ofördelaktiga rapporteringen har gjort att De gröna blivit av med rörliga väljare, säger Turja.

Vänsterförbundet får nu ett stöd på 8,1 procent.

SFP oförändrat, KD backar

Stödet för Svenska folkpartiet är oförändrat, medan Kristdemokraterna backar.

Harry Harkimos parti Rörelse nu får 1,4 procent av stödet.

1461 personer intervjuades under perioden 9.12.2019-8.1.2020. Felmarginalen är plus minus 2,5 procentenheter för de större partierna.

Diskussion om artikeln