Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Trump vill stoppa persisk olja och skapa uppror i Teheran"

Från 2020
Iran har utfört missilattacker mot irakiska baser som används av USA som hämnd för mordet på toppgeneralen Qasem Soleimani i fredags
Bildtext Mordet på den iranska toppgeneralen Qasem Soleimani har fått känslorna att koka i Teheran. Konflikten som vi nu ser utspela sig mellan Iran och USA handlar mycket om inrikespolitik i de två länderna.
Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press

Den amerikanska presidenten hotar trappa upp sanktionerna mot Iran. Exakt vilka sanktioner Donald Trump tänker sig är fortfarande oklart, men mycket lär det handla om att begränsa den iranska oljeexporten.

Trump lät förstå att USA inte kommer att svara på attacken med militära medel, utan hotade i stället med nya sanktioner mot Iran. Trump uppmanade också Ryssland, Kina, Tyskland och Storbritannien att dra sig ur kärnavtalet med Iran.

Sanktionerna är alltid riktade mot den iranska energiproduktionen

Säkerhetspolitik och ekonomi är starkt sammanvävda med varandra. Alexandra Pasternak-Jackson, som är vd på den amerikanska handelskammaren Amcham i Helsingfors, säger att de amerikanska sanktioner alltid handlar om att komma åt den iranska energiproduktionen.

- De tidigare sanktionerna har varit riktade mot olje- och gasfirmor och de som är aktiva i energisektorn. Det är ett starkt amerikanskt intresse och USA kommer att fortsätta att pressa på.

Så det här handlar väldigt mycket om ekonomi?

- Absolut. Men det handlar inte bara om en sak - utan om ekonomi, säkerhet och utrikespolitik. Och om den roll som presidenten tar för att skydda USA och dess allierade.

Alexandra Pasternak-Jackson är vd för AmCham Finland.
Bildtext Alexandra Pasternak-Jackson, som är vd på den amerikanska handelskammaren Amcham, säger att de amerikanska sanktioner handlar om att komma åt den iranska energiproduktionen.
Bild: yle/ Patrik Schauman

Ryssland och Kina har inget intresse av sanktionerna

Förra utrikesministern Pär Stenbäck har besökt Iran många gånger. Han är tveksam till hur bra sanktionerna biter på Iran. Trump uppmanar de övriga stormakterna att delta i sanktionerna, men Kina och Ryssland har inget intresse av dem.

- Putin försöker ta poäng på USA:s bekostnad också i den här frågan, medan Kinas största intresse är att upprätthålla oljeimporten från Iran, säger Pär Stenbäck. Kina har alltså inget intresse av sanktioner mot Iran.

Alexandra Pasternak-Jackson säger att uppfattningen om sanktionernas effekt beror på vem man frågar.

- Vissa säger att det är bara att köra på med sanktionerna, medan andra säger att sanktionerna inte har bitit på det sättet som man skulle ha velat i Vita huset.

Finlands förra utrikesminister Pär Stenbäck.
Bildtext Pär Stenbäck säger att Trump försöker få Iran på knä genom göra det så svårt som möjligt att sälja den persiska oljan. Trump tror att sanktionerna ska leda till ett folkligt uppror mot ayatollorna.
Bild: Yle

Trump hoppas att sanktionerna ska leda till uppror

Pär Stenbäck säger att Trump försöker få Iran på knä genom göra det så svårt som möjligt att sälja den persiska oljan. Trump tror att sanktionerna ska leda till ett uppror mot ayatollorna i Teheran

- Ur den synvinkeln har Trump handlat väldigt ologiskt. Mordet på den iranska generalen har enat det iranska folket och stärkt ayatollornas ställning. I valet i februari kommer de auktoritära kandidaterna att ta hem segern på liberalernas bekostnad, förutspår Stenbäck.

Konflikten som vi nu ser utspela sig mellan Iran och USA handlar väldigt mycket om inrikespolitik i de två länderna. Båda sidor vill plocka poäng på hemmaplan och just nu verkar det som om konflikten håller på att tyna bort.

- Det har talats om att president Trump kör med kalla och varma omslag för att se vilken taktik som biter. Han kommer ur de här situationerna genom att dra sig ur och inte ta till de hårda metoderna som han skryter med, avslutar Pär Stenbäck.

Diskussion om artikeln