A-influensan härjar i Åbotrakten
Närmare 300 patienter sökte sig till jourhavande vård i Egentliga Finland under förra årets sista vecka på grund av luftvägsinfektioner. Kurvan för diagnosticerade fall av A-influensa har pekat kraftigt uppåt sedan november. I december konstaterades 269 fall och enligt överläkare Esa Rintala vid enheten för sjukhushygien och infektionsbekämpning vid Åbo universitetscentralsjukhus är ännu fler fall att vänta.
- Influensafallen kommer att öka kraftigt under närmaste veckor. Vi har också sportlov på kommande efter det. Människor reser med flyg och tåg och samlas på olika platser, vilket gör att smittorna lätt sprids.
Vad det beror på att influensasäsongen varit kraftigare och kommit i gång tidigare än vanligt är oklart. Det är också svårt att förutse hur allvarlig säsongen kommer att bli. Under en normalsäsong varierar influensafallen inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt mellan 1000-2000 fall, berättar Esa Rintala.
- Alla säsonger är olika. Det kan vara så i år att säsongen börjar tidigare och kanske också slutar tidigare. Ser man på influensasäsongen i Europa så här långt, finns det ännu inget som tyder på att den skulle vara värre i år än normalt.
Än så länge har antalet intagna patienter på ÅUCS varit måttligt, hittills har 24 vuxna och fem barn tagits in för vård.
I år är det många äldre personer som drabbats av influensa, i synnerhet på stadens servicehem.
RS-viruset kan också drabba vuxna
En annan smitta som också sprids just nu i Åbotrakten är RS-viruset. Förra veckan vårdades 3 vuxna på ÅUCS och sammanlagt 29 vuxna och barn har hittills tagits in på sjukhus i vinter. Tidigare har man trott att viruset bara drabbar barn, men det stämmer inte längre.
- Då vi tagit RSV-prov av äldre patienter har vi sett att RSV inte bara är en barnsjukdom utan också en vuxensjukdom. Hos äldre människor kan det handla om allvarliga, influensaliknande symptom.
Alla patienter tas ändå inte in för vård om de drabbas av infektionssjukdomar, men är symptomen svåra kan det bli aktuellt.
- Om man har hög feber, svårt att andas, lågt blodtryck och ett dåligt allmäntillstånd, så måste man tas in för vård, förklarar Rintala.
Lider man också av olika grundsjukdomar kan det vara bra att uppsöka läkare ganska snabbt efter att man insjuknat. Men alla behöver inte träffa en läkare, fortsätter Rintala.
- Medelålders personer, om de bara har hög feber, hosta och huvudvärk, kan vanligen vårdas hemma.
Rekordmånga vaccinerade läkare och sjukskötare
I vinter har det varit populärt att låta vaccinera mot influensa och på Åbo stads hälsostationer har vaccinet också tagit slut. Just nu väntar man på påfyllning av lagren.
Vaccinet är ett bra sätt att begränsa smittans spridning, vilket man också i år tagit på allvar vid ÅUCS, berättar Rintala.
- Det är rekordmånga, 96 procent av läkarna och 94 procent av skötarna, som tagit vaccinet vid ÅUCS. Det är inte ett litet projekt då det finns cirka 7000 anställda här. Men det borde hindra smittan från att spridas på avdelningarna.
För den som vill minska risken att insjukna i eller sprida influensa eller andra infektionsjukdomar har Esa Rintala det klassiska rådet.
- Tvätta händer noga och håll armen framför munnen då du hostar.