Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amerikansk underrättelsetjänst misstänker att Iran kan ha skjutit ned det ukrainska planet – video sägs visa hur flygplanet träffas

Från 2020
Uppdaterad 10.01.2020 06:17.
Här kraschade planet.
Bildtext Premiärminister Justin Trudeau säger att Kanada också har uppgifter, från både sin egen underrättelsetjänst och från allierades, som tyder på att planet skulle ha skjutits ned av en iransk luftvärnsmissil.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det ukrainska planet med 176 personer ombord som störtade på onsdag i Iran kan ha skjutits ned av iranskt luftvärn. Kanadas premiärminister Justin Trudeau säger att Kanada har uppgifter från flera källor som stöder den teorin, och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sällar sig till samma läger.

Amerikanska medier hänvisar till anonyma tjänstemän, som säger sig vara allt mer övertygade om att iranska luftvärnssystem kan ha skjutit ned passagerarplanet. Tjänstemännen baserar sina uppfattningar på data från bland annat satelliter och radarsystem.

USA:s försvarsministerium Pentagon har däremot inte uttalat sig om påståendet.

CBS News hänvisar till en amerikansk underrättelsekälla, som berättar att det förekom två figurer på satellitbilderna följt av en tredje. Det här skulle indikera två missiler samt en explosion i samband med en träff.

Video visar hur missil träffar flygplan i Iran

Tidningen New York Times publicerade på torsdagen en video som sägs visa hur en missil träffar ett flygplan i närheten av Teherans flygplats i Iran.

Tidningen säger sig ha fått det bekräftat att videon är äkta. Nätverket för granskande journalistik Bellincat publicerar samma video på sin webbplats.

Newsweek har intervjuat en tjänsteman vid USA:s försvarsministerium, en högt uppsatt tjänsteman inom underrättelsen samt en tjänsteman vid den irakiska underrättelsetjänsten. De tror att det ukrainska planet har träffats av en rysktillverkad Tor-missil.

Oavsiktligt?

De amerikanska tjänstemännen misstänker ändå att nedskjutningen av planet kan ha varit oavsiktlig. Irans luftvärnssystem var sannolikt aktiverade vid tidpunkten, eftersom det var strax efter Irans missilangrepp mot militärbaser i Irak som inhyser amerikanska styrkor.

Chefen för Irans luftfartsmyndighet tillbakavisar uppgifterna om att det ukrainska planet skulle ha träffats av en missil. Han kallar det "ologiska rykten", skriver den iranska nyhetsbyrån ISNA.

En talesperson för den iranska regeringen tillbakavisar också påståendet.

– De här rapporterna är psykologisk krigsföring mot Iran. Alla berörda länder kan skicka representanter och vi uppmanar Boeing (olycksplanets tillverkare, red. anm.) att skicka sin representant för att delta i analysen av färdskrivaren, sa talespersonen Ali Rabiei i iransk statlig tv på torsdagskvällen.

Flera berörda länder misstänksamma om olycksorsaken

På torsdag delgav Kanadas premiärminister Justin Trudeau att Kanada också fått uppgifter från flera källor, både från deras egen underrättelsetjänst samt från allierades, som antyder att planet ska ha skjutits ned av en iransk luftvärnsmissil.

Premiärminister Trudeau tillade ändå att det också är möjligt att handlingen var oavsiktlig.

Personer på olyckplatsen efter att ett ukrainskt passagerarplan störtade i Teheran i Iran den 8 januari 2020.
Bildtext Alla 176 personer ombord på det ukrainska planet omkom.
Bild: AFP / Lehtikuva

63 kanadensare omkom i olyckan, och landet är ett av de värst drabbade.

Sent på torsdag stämde också Storbritanniens premiärminister Boris Johnson in om att bevisen talar för att en iransk missil låg bakom incidenten.

– Det finns nu en mängd information om att planet sköts ned med en iransk missil. Detta kan mycket väl ha varit oavsiktligt, säger Johnson i ett pressmeddelande.

USA:s president Donald Trump sa på torsdag sig också vara misstänksam angående olycksorsaken.

– Jag har misstankar. Det är en tragisk händelse, men någon kan ha gjort ett misstag på den andra sidan. Somliga säger att det var mekaniskt, men personligen anser jag att det är uteslutet, sa Trump.

Regeringarna i Ukraina och Storbritannien har redan tidigare varit skeptiska till olycksorsaken, och ansett det möjligt att planet sköts ned med en luftvärnsmissil. Båda länderna har krävt en utredning av olyckan, något Kanadas premiärminister Trudeau också gjorde på torsdag.

En man på knä framför en hög med blombuketter.
Bildtext Anhöriga sörjde på flygplatsen i Kiev, planets destination. En man kysser ett porträtt av sin fru, som var flygvärdinna på planet.
Bild: All Over Press

Utredning pågår – färdskrivarna lämnar inte Iran

Enligt en preliminär olycksrapport från den iranska luftfartsmyndigheten ska planet ha fattat eld redan i luften. Inga meddelanden från piloterna om något avvikande hade mottagits.

Enligt rapporten ska planet ha ändrat kurs, vilket kan ha tytt på att det försökte återvända till flygplatsen. Myndighetens rapport erbjöd ändå inga slutsatser angående olycksorsaken.

Iran har redan inlett en utredning tillsammans med Ukraina för att analysera vrakresterna, innehållet av färdskrivarna och andra faktorer tills en officiell orsak kan fastställas.

Enligt Kanadas premiärminister Trudeau har Iran ändå sagt till Ukrainas president Zelenskyj att de inte tänker låta färdskrivarna lämna landet, men nog ge influgna ukrainska experter tillgång till dem.

Det första som utredarna kommer att göra är att i möjligaste mån pussla ihop spillrorna för att se vad som kan ha orsakat kraschen.

Sedan ska innehållet i färdskrivaren och ljudregistratorn analyseras. Enligt experter finns den specialkunskapen främst i Storbritannien, Frankrike, Tyskland och USA.

Uppdaterad 9.1.2020 kl. 22:00: tillagt kommentarer av premiärminister Trudeau och president Trump.

Uppdaterad 9.1.2020 kl. 23:00: tillagt kommentaren av premiärminister Boris Johnson.

Uppdaterad 9.1.2020 kl. 23:45: tillagt kommentaren av iranska regeringens talesperson

Uppdaterad 10.1.2020 kl. 06.00 med videoklipp

Källor: CBS News, Newsweek, AFP, Reuters

Diskussion om artikeln