Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jan Lundell skrev ligahistoria då HIFK tog årets första trepoängare – 46-åringen höll nollan då lagkompisarna fixade segern

Från 2020
HIFK:s 46-åriga målvaktstränare fick hoppa in som reservmålvakt i matchen mot SaiPa i januari 2020.
Bildtext Jan Lundell fick spela i 66 sekunder mot SaiPa.
Bild: Lehtikuva

Helsingfors IFK steg till tabellfemma efter en klar hemmaseger över SaiPa. Kvällens stora samtalsämne var ändå Jan Lundell som extraknäckte som reservmålvakt efter en paus på närmare tio år.

Under eftermiddagen meddelade Helsingfors IFK att målvaktstränaren Jan Lundell kommer att ersätta Atte Engren i laguppställningen i klubbens första hemmamatch för året.

Engren hade blivit sjuk vilket ledde till att tabellsexan var ”tvungen” att be Lundell senior dra på sig målvaktsutrustningen. Senast 46-åriga Jan Lundell spelade en ligamatch var säsongen 2011/2012 då han noterades för åtta matcher för HIFK.

Den 18 år yngre förstamålvakten Frans Tuohimaa skötte sig mellan stolparna, men vid tiden 58:54 fick den tidigare publikfavoriten hoppa in till fansens stora förtjusning. Lundell noterades för en parad medan Tuohimaa räddade 12 skott i HIFK:s hemmaseger med siffrorna 4–1.

– Det var en otrolig känsla att komma in i slutet inför alla fans. De hade bidragit till en fin stämning under hela matchen så ett stort tack till dem, säger Lundell till Yle efter matchen.

Att han skulle spela en ligamatch som 46-åring kom som en välkommen överraskning.

– Med fem minuter kvar av matchen kom tränaren Pikkarainen och sa att jag skulle röra på mig. Det var alltså inte på förhand planerat att jag skulle spela.

– Jag är tacksam för att jag fick chansen och kommer aldrig att glömma den här kvällen.

Jan Lundell blev samtidigt den äldsta ligaspelaren genom tiderna. Timo Nummelin hade det tidigare rekordet då han som 45-åring spelade en match för TPS säsongen 1993/1994.

Leskinen börjar hitta formen

Efter en händelsefattig öppningsperiod fick båda lagen bättre ordning på sitt anfallsspel.

Direkt efter periodvilan gav Veikko Loimaranta SaiPa ledningen, men sen var det slut på det roliga för Villmanstrandlaget.

I går avgjorde Ville Leskinen bortamatchen mot Ilves med ett segermål i förlängningen. Den tidigare Kärpätstjärnan som inledde säsongen i Färjestad var på fint spelhumör även mot SaiPa.

Otto Paajanen utjämnade för hemmalaget före det var dags för Leskinen att ta hand om taktpinnen. 25-åringen spelade fram till Paajanens andra mål för kvällen och till Joonas Lyytinens första ligamål för säsongen. Hemmalaget hade vänt matchen som stod 3–1 efter 40 minuter.

I den tredje perioden fick Ville Leskinen fastställa slutresultatet till 4–1 då han punkterade matchen efter 44 minuters spel.

Anton och Jan Lundell fanns båda med i laguppställningen då HIFK mötte SaiPa den 9 januari 2020.
Bildtext Familjen Lundell var i fokus i Helsingfors ishall.
Bild: Lehtikuva

46-åriga Jan Lundell var ändå kvällens stora hjälte med sitt inhopp efter en timeout av HIFK-tränaren Jarno Pikkarainen. Lundells 28 år yngre son Anton noterades för en assist då Helsingforslaget steg till femma i tabellen.

Ishockeyligan

HIFK–SaiPa 4–1 (0–0, 3–1, 1–0)

Tabellen hittar ni här.

Diskussion om artikeln