Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Enorm explosion då oidentifierade stridsplan angrep pro-iransk grupp i östra Syrien – USA bombade samma område nyligen

Från 2020
Uppdaterad 10.01.2020 11:27.
En karta över Syrien, med städerna Damaskus och Deir ez-Zor markerade.
Bildtext [iBåde USA och Israel har tidigare utfört flygattacker mot pro-iranska milisgrupper i provinsen Deir ez-Zor i östra Syrien
Bild: Yle

Åtminstone åtta irakiska milismän har dödats då oidentifierade stridsplan angrep vapenlager och misstänkta missiltransporter i östra Syrien, nära den irakiska gränsen. USA som angrep en pro-iransk milisgrupp i samma område nyligen, har inte ännu kommenterat dagens attacker.

Det Syriska människorättsobservatoriet samt oberoende medieaktivister i området säger att stridsplanen bombade vapenlager som tillhör en pro-iransk milisgrupp samt lastbilar som transporterade missilkomponenter.

Attackerna orsakade en enorm explosion, som hördes vida omkring.

USA utförde nyligen en missilattack mot en irakisk pro-iransk milisgrupp i samma område vid gränsen, men varken USA, Syrien eller Irak har ännu kommenterat dagens attacker officiellt.

Åtminstone 25 irakiska milismän som tillhörde den pro-iranska milisgruppen Kataib Hizbollah, dödades i de amerikanska missilattackerna den 29 december vilket utlöste antiamerikanska protester i Irak.

Irakiska militärkällor anser det ändå mest sannolikt att det var Israel som angrep irakiska lastbilar och vapenlager på den syriska sidan om gränsen i morse.

Häftiga strider utkämpades i fjol mellan terrorgruppen IS och den USA stödda kurdisk-arabiska styrkan SDF
Bildtext Häftiga strider utkämpades i fjol i Deir ez-Zor mellan terrorgruppen IS och den USA stödda kurdisk-arabiska styrkan SDF
Bild: /All Over Press

Israel har under det syriska inbördeskriget utfört flygattacker mot syriska och irakiska milisgrupper, som den anklagar för att transportera vapen och missiler till den libanesiska Hizbollah rörelsen.

Amerikanerna har för sin del en militärbas i sydöstra Syrien nära gränsen till Irak och Jordanien, som främst används för att observera och motarbeta pro-iranska grupper i området.

Rysslands president Vladimir Putin gjorde den här veckan ett sällsynt besök i Syrien där han träffade president Bashar al-Assad.

Putin lär då ha informerat Assad om USA:s avsikt att stoppa vapenleveranserna från Iran via Syrien och Irak till Libanon, genom att bomba mål vid den "landkorridor" som leder från den syrisk-irakiska gränsen till Libanon.

Källor: AP

Diskussion om artikeln