Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

100 euro i böter om man bryter mot det nya körförbudet på Aurabron i Åbo

Från 2020
Aurabron i Åbo
Bildtext Tanken med förbudet är att det ska underlätta för kollektivtrafiken.
Bild: Yle / Lotta Sundström

På fredagen den 10 januari trädde förbudet att köra bil på Aurabron i Åbo i rusningstid i kraft.

Det nya förbudet gäller alla fordon förutom bussar, taxibilar, cyklar och lastbilar och gäller klockan 07-09 på morgonen och 15-17 på eftermiddagen.

Tanken med förbudet är att det ska underlätta för kollektivtrafiken, då flera busslinjer just nu tvingas köra en tillfällig rutt på grund av torgparkeringsbygget vid Salutorget.

Aurabron i Åbo
Bild: Yle / Lotta Sundström

Polisen hoppas på att det här nya förbudet minskar på biltrafiken på Aurabron och således underlättar för kollektivtrafiken.

Unde de första förbudsdagarna delar polisen ut varningar, men redan på måndag kommer det att kännas i plånboken för den som kör på Aurabron under de tider det inte längre är tillåtet.

- Från och med nästa vecka får man böta 100 euro om man bryter mot det här förbudet, säger Juha Seppälä, överkonstapel vid Åbopolisen.

Aurabron i Åbo
Bild: Yle / Lotta Sundström

Heli Järvelä, verksamhetsledare för Åbo stadscentrumförening, är emot det nya körförbudet. Hon är orolig för att det kommer att påverka butiksverksamheten i centrum.

- Jag förstår stadens långsiktiga utvecklingsplaner av centrum och de trafikförändringar det innebär, men butikerna lever i nutid och är precis som tidigare beroende av kunder. Det här kan minska folks lust att ta sig in till centrum.

Diskussion om artikeln