Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Hur hanterar män skilsmässor? Här några olika vägar

Från 2020
Norrmannen Per Petterson (f. 1952) är en av Nordens internationellt mest erkända författare. Han har gett ut tio böcker och är översatt till över femtio språk.
Bildtext Författaren Per Petterson.
Bild: Foto: Baard Henriksen

Frånskilda, uppgivna män som har problem uttryckligen med förhållandet till sina barn, här har vi en del av vad det handlar om i två nya böcker. Johan Kling skriver i sin roman Lycka om David, som efter sin skilsmässa satsar allt på sin dotter Fia och ändå verkar det inte vara tillräckligt.

Pärmbilden till författaren Johan Klings roman "Lycka". 2019.
Bildtext Pärmbilden till Johan Klings roman "Lycka". 2019.
Bild: Viktor Gårdsäter, Natur och Kultur

I en av Norges mest omtyckta författares, Per Pettersons nya bok Män i min situation, är vi inne i Arvid Jansens rastlösa medvetandeström. Också han upplever känslor av meningslöshet efter sin skilsmässa och har det komplicerat med sina barn.

Pärmbilden till Per Pettersons roman "Män i min situation". 2019.
Bildtext Pärmbilden till Per Pettersons "Män i min situation". 2019.
Bild: Sekwa Förlag

En pappa som inte riktigt får till det

Johan Klings David är lite av en enstöring, han sitter gärna hemma och läser och slösurfar på sin dator. Han är frånskild från Marina och varannan vecka lever han med deras femåriga dotter Fia.

- Jag har märkt att ibland blir det inte så roligt för henne här. Jag tror hon tycker det är bättre hos Marina. Där är det mera liv på något sätt. Marina är bra på att ordna saker för Fia, ordna stimulerande dagar, skriver Kling.

Emellanåt går David och Fia på café där han dricker Ramlösa eftersom han måste hushålla noga med sina pengar. Ett byxköp till Fia slår ut fel när hon inte vill gå med byxorna.

Bytesrätten har gått ut och de förlorade pengarna harmar honom länge. Inte ens deras resa söderut blir lyckad när Fia snart saknar sin mamma och på stranden har hon ingen att leka med.

Inspirerad av stoikerna försöker David lära sig att ta saker med jämnmod. Han funderar över om man alltid måste sträva efter att vara lycklig.

Författaren Johan Kling invid blommor. 2019.
Bildtext Författaren Johan Kling har kommit ut med sin tredje roman, "Lycka".
Bild: Viktor Gårdsäter

Strävan efter lycka på piedestal i vårt samhälle

De röster vi hör i offentligheten tar för givet att den egna personliga lyckan är det självklara målet. Självbekräftelse, framgång och att vi skall lyckas med saker och ting - det funderar David över.

- Hur är ett liv som saknar lycka, är det per definition helt fel eller meningslöst? Det är en ganska svindlande tanke att det inte alls behöver vara en komponent i ett liv som man kan betrakta som fullt, säger Kling.

Klings romankaraktär David klagar heller inte personligen på sin rätt isolerade tillvaro. Det är när Fia på grund av honom blir ensam som det gör ont i honom.

Marina verkar dessutom att ha snappat upp det när hon undrar om inte Fia skulle vara mer hos henne än hos honom.

- Jag blev lite ledsen, kanske mest för att jag tänkte att det låg något i det, funderar David, samtidigt som han hela tiden, kanske lite alltför ängsligt vill göra det som är rätt för Fia.

Författaren Johan Kling 2019.
Bildtext Johan Kling.
Bild: Viktor Gårdsäter

Så kommer en dag då Fia agerar ut mot pappa David. Det sker efter att han har uppmanat henne att gå tillbaka till köket och städa undan disken efter sig.

Hon svarar att det behöver hon inte göra hos mamma och att det därför är bättre där. Och till slut uttalar hon orden som skär som knivar i David:

- Det är bättre hos mamma jämt.

Mannen som förlorar sin nära kontakt med barnen

Per Petterson är i dag en av Norges mest lästa och översatta författare. I sin tionde bok Män i min situation fortsätter han att skriva om Arvid Jansen.

Norrmannen Per Petterson är en av Nordens mest översatta författare.
Bildtext Norrmannen Per Petterson.
Bild: GAD - Oma teos

Nu är Arvid frånskild sedan ett år tillbaka. Två år tidigare har han i likhet med Petterson själv förlorat merparten av sin ursprungsfamilj i en fartygskatastrof.

Ändå säger Arvid att hans skilsmässa drabbar honom värre. I den känns det som att han har en egen skuld.

Han upplever känslor av total tomhet, urblåsthet. Så här beskriver Petterson sin Arvid:

- Han är extremt rastlös på grund av den situation som han har hamnat i. Och han har inte längre sina barn boende hos sig, som han hade över veckosluten i början. Nu har han då ingenting.

Pärmbilden till Per Pettersons roman "Män i min situation". 2019.
Bildtext En del av pärmbilden till Per Pettersons "Män i min situation".
Bild: Sekwa Förlag

Smärtsamma frågor att närma sig

Det tog sex år att skriva Män i min situation. Petterson, själv frånskild berättar att orsaken till det var detta med hans egna döttrar och ”disse vanskelige ting”, som viskade ”gå inte dit, gå inte dit för det är så smärtsamt”.

Dels har vi detta med att om mor saknas i familjen, går den äldsta dottern lätt in som lilla mamma. Instinktivt blir hon hans stöttepelare, hans kvinna på ett sätt och det är varken bra för henne eller för pappan, säger Petterson.

- Det är faktiskt ganska skadligt för barnet, för om han då sviktar, så blir det en ny skilsmässa.

Så var det för den äldre av Per Pettersons två döttrar som omedvetet tog på sig mammans roll efter skilsmässan. Och så är det också för Vigdis i Pettersons bok Män i min situation. Och det går allt sämre för henne.

I ett skede meddelar Vigdis sedan att hon och de två yngre systrarna inte skall komma till honom mer. Det bränner till i hans mage och med ens blir han en annan.

- Utan att blinka avstod jag från rättigheter som uppenbarligen var mina och som jag med fullt stöd kunde hävda, men jag kunde inte kräva dem på något de inte ville ge. Det kunde jag bara inte… Det var som om jag föll och föll … och blev någon annan än den jag hade varit, jag blev en annan far.

Och det som många som läser boken uppfattar som väldigt märkligt, särskilt kvinnorna, är varför han inte slåss för sin rätt, säger Petterson. Med ett litet skratt tillägger han att han har fått kvinnor förbannade på sig för det här.

- Och döttrarnas rätt, tillägger jag.

Döttrarnas rätt, självklart… Och varför gör han inte det? Är det för att han ger fan? Nej det är det ju inte! Han är bara inte säker på att han klarar av att leva med svaret, för vem är han då?

Författaren Johan Kling sittande ute på en mur. 2019.
Bildtext Johan Kling 2019.
Bild: Viktor Gårdsäter

En ny eventuell kärlek stiger in i bilden

Johan Klings David möter för sin del snart en kvinna som han så smått börjar tänka att han kunde bli kär i. Men när hon tydligt visar honom att hon är intresserad av honom, drar han sig in i sitt skal.

Efter en grundlig analys kommer David till att han för Fias skull skall avstå från relationen. Kling påpekar att det självklart kan uppstå en slags avundsjuka, svartsjuka som han tror kan vara väldigt starka känslor, speciellt om barnet är litet.

Och ovanpå skilsmässan, det stora misslyckandet, vill David inte riskera att ytterligare något skall gå fel. Så han bestämmer sig rentav för att han inte skall ha någon ny relation överhuvudtaget.

- Som en slags förpliktelse vill han ägna hela sitt liv åt att göra det absolut bästa möjliga för dottern.

Johan Kling beskriver David som en person som avskyr ursäkterna, halvsanningarna, rationaliseringarna som man gör för att man själv ska ha det bra. På så sätt är han ju ute efter någon slags tydlighet och renhet och klarhet nästan, påpekar Kling.

- Jag upplever det som ett lyckligt slut, ett Happy End på boken, även om en del tycker att det känns lite sorgligt och vemodigt det här valet, men jag upplever att det är en person som hittar sitt svar.

Visserligen är det lite av ett tankeexperiment Kling gör i sin bok Lycka. Men han menar att alltför många är alldeles för ovarsamma och snabba med nya partners i relation till sina barn.

Norrmannen Per Petterson är en av Nordens mest översatta författare.
Bildtext Per Petterson har själv två döttrar.
Bild: Foto: Baard Henriksen

Ett helt motsatt val

Norrmannen Per Petterson kommer in på sitt eget liv, där han efter sin skilsmässa hade jämt fördelad, välfungerande vårdnad om de tre döttrarna, vecka-vecka. Då mötte han en kvinna från landsbygden, som omöjligt kunde tänka sig att bo i den höghusmiljö som Pettersons döttrar bodde i.

Skolan, vännerna, allt var bra för döttrarna i deras miljö. Det var bara deras far som nu drabbades av Abrahams ångest.

För att bevisa sin tro på Gud skulle Abraham ju offra sin son. Skulle Petterson nu också "offra" sina barn för att kunna ta emot denna vuxenkärlek?

Bondgården låg nämligen så långt borta att det blev omöjligt att köra döttrarna till skolan därifrån. Vintertid kunde vägarna dessutom vara väldigt besvärliga.

På lantgården har de egna får, som de också slaktar. Äldsta dottern som blivit vegetarian, kom dessutom med det dräpande uttalandet att hon inte kan komma till ”lilla Auschwitz”.

Författaren Per Petterson signerar sin senaste bok.
Bildtext Per Petterson signerar sin bok "Menn i min situasjon".
Bild: Forlaget Oktober

Med Abrahams ångest i hjärtat kom Petterson slutligen till att han skulle välja vuxenrelationen, en relation som kunde vara hans räddning. Han älskade sina döttrar över allt på jorden, men de skulle ju flytta ut om några år.

- Kan man säga att det där var ett egoistiskt val? Ja men det var också liksom... Ska du ta emot kärleken när du får den? Detta är kanske din chans då icke sant!

I vuxen ålder har Pettersons döttrar många gånger återkommit till detta med sin far. Det har liksom blivit ett öppet tema som de tillsammans har behandlat gång på gång.

- Jag förklarar för dem hur jag tänkte och … sorry, jag måste välja. Och det är dessvärre att vara vuxen detta att fatta ett sådant extremt, vanskligt val.

Döttrarna har accepterat hans förklaring, men de har inte förlåtit honom för det var så jävligt svårt för dem, särskilt den äldsta då, säger Petterson. Samtidigt när de är tillsammans, och när de samtalar med varandra så är det ju den kärleken som är, småler han.

Norrmannen Per Petterson är en av Nordens mest översatta författare.
Bildtext Norrmannen Per Petterson är en av Nordens mest översatta författare.
Bild: Foto: Baard Henriksen

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln