Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nu kan också invånarna i Hangö samla in plast på sina fastigheter

Från 2020
Uppdaterad 14.01.2020 14:37.
Muovipulloista puristettuja paaleja isossa kasassa
Bildtext Plasten som samlas in används till råvaror för återvunnen plast.
Bild: Riikka Pennanen / Yle

Sophanteringsbolaget Rosk’n Roll inleder insamling av förpackningsplast från fastigheter i Hangö i januari. Från och med 1 april blir det dessutom obligatoriskt med plastinsamling vid större fastigheter med minst 20 bostäder.

Också mindre fastigheter än så kan beställa plastinsamling till sina fastigheter. För invånare i småhus rekommenderas gemensamma plastinsamlingskärl med grannar för att hålla kostnaderna på rimlig nivå.

Alla områden berörs inte

De områden som berörs av plastinsamlingen är Hangös centrala stadsområde, Lappvik, bostadsområden mellan Ekenäs och Hangö på en radie på tre kilometer från riksvägen.

Insamlingen sker inte i Tvärminne och Täktom i det här skedet.

Man kan fortfarande gratis lämna in förpackningsplast till Rosk’n Rolls avfallsstation samt till Rinki-kärlen på Glasbruksgatan och vid Bangatan/Korsmansgatan.

Inte PVC-plast

De förpackningar som lämnas in ska vara rimligt rena och torra.

PVC-plast är det enda som inte omfattas av insamlingen, men det är något som förekommer sällan i förpackningar i Finland.

Plast för insamlingen kan vara förpackningar av olika slag till exempel från livsmedel eller tvättmedel eller vara olika sorters behållare, flaskor och påsar.

Källa: Rosk´n Roll

Artikeln uppdaterades 14.1.2020 klockan 14.35. Tidigare stod det att plast samlas in i områden som ligger tre kilometer från riksvägen mellan Ekenäs och Karis.