Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Timo Soini träder fram i offentligheten igen med färsk bok: analyserar populismens frammarsch, men lämnar Jussi Halla-ahos Sannfinländare utanför

Från 2020
Uppdaterad 13.01.2020 14:38.
Programmet är inte längre tillgängligt
Timo Soini bryter tystnaden - publicerar en bok om populism - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Timo Soini lämnar få finländare kalla. Antingen tycker man om honom eller så inte. Det lär inte förändras med Soinis färska bok, som handlar om populism, skriver Svenska Yles politiska reporter Anders Karlsson.

”Populismi” (Populism) är på sätt och vis en fortsättning på Soinis pro gradu från 1988. I den dryftade han populismens annalkande frammarsch. Han fick rätt i mångt och mycket, vilket han också själv noterar.

Timo Soinis bok om Populism.
Bild: Yle/ AG Karlsson

Soini kom att spela en stor roll då Sannfinländarna gjordes regeringsdugligt i Finland. Det gick till slut som det ofta går för populistpolitiker.

Nämner inte tiden efter partikongressen i Jyväskylä

Timo Soinis tid som partiordförande för Sannfinländarna slutade snopet. Jussi Halla-aho segrade i Sannfinländarnas partiordförandeval 2017 i Jyväskylä, då han besegrade den tidigare partielitens favorit Sampo Terho.

Soini och några andra bildade utbrytargruppen Blå framtid, som fortsatte i Juha Sipiläs regering, medan moderpartiet förpassades i opposition. Blå framtid försvann snabbt ut i marginalen, medan Sannfinländarna i dag har alla tiders vind i seglen.

Timo Soini på partikongressen i Jyväskylä den 10 juni 2017.
Bildtext Timo Soini visade upp sin kam på partikongressen.
Bild: Com.Pic.- Kuvatoimisto / Mauri Ratilainen/All Over Press

Soini skriver i sin bok mycket sparsamt om dagens Sannfinländare och behandlar inte händelserna som ledde till att Jussi Halla-aho valdes till partiordförande.

Det är synd. Kanske tiden inte ännu är mogen.

Ser likheter mellan Tony Halme och Jussi Halla-aho

Soini nöjer sig med att konstatera att det finns samband mellan Halla-aho och hans själsfränder och den politiska linje som Tony Halme representerade.

Tony Halme
Bildtext Tony Halme väckte starka känslor. Halme dog 2010. Han var riksdagsledamot 2003-2007.
Bild: Mika Kanerva.

Halme gav Sannfinländarna avgörande synlighet i riksdagen. Han blev känd för utspel som knappast skulle tåla dagsljus i dag.

”Det är sannolikt att gränserna skulle ha testats i rätten, så som det nu har gått för många sannfinländska politiker”, skriver Soini.

Någon ånger för att Tony Halme i tiderna förknippades med Sannfinländarna visar Soini inte.

Klart samband mellan Trump och brexit

Soini analyserar nu populismen i Europa och USA och söker gemensamma nämnare för populistiska rörelser på olika håll.

Enligt Soini finns det ett samband mellan till exempel brexit och USA:s president Donald Trump.

”De som är vid makten upprepar allvarliga misstag, genom att bagatellisera människornas berättigade bekymmer och skuldbelägga väljarna”, heter det i boken.

Soini analyserar vänsterns kris och populistpartiernas frammarsch. Då populismen växer sig starkare radikaliseras vänstern och börjar driva marginalgruppers sak ännu mer, anser han.

”De traditionella anhängarna känner inte längre igen begreppen, språket, agendan och prioriteringarna”.

Hur få populistpartier att överleva?

Populistiska rörelser har ofta en tunn organisation och är beroende av starka ledare. Partierna är svårstyrda och hamnar lätt i problem i regeringsansvar.

Ett motsatt exempel hittar Soini i Polen, och nämner partiet Lag och rättvisa. Soini berömmer partiets värdekonservativa politik och ”framstegsvänliga socialpolitik”.

”Traditionella katolska värden, som man håller fast vid”.

Populistiska politiker gör enligt Soini klokt i att ta modell av Polen.

Öppnar upp om den katolska tron

Timo Soini visar själv exempel genom att berätta om sin katolska tro. Han förde inte speciellt aktivt fram sin tro under sin tid i rikspolitiken, men dolde den heller inte.

Nu skriver Soini att han har finländskt och katolskt pass.

Soini gick med i den romersk-katolska kyrkan i slutet av 1980-talet. Det slutgiltiga beslutet fattades under en resa till Irland, efter diskussioner med en irländsk nunna.

”Den lutherska kyrkans beslut att godkänna kvinnopräster var för mycket för mig”.

Soini hade planer på att studera till katolsk präst i Irland. Istället blev han år 1989 vice ordförande för Finlands landsbygdsparti, som leddes av Heikki Riihijärvi.

Soini hamnade i blåsväder 2018 då det under hans tid som utrikesminister rådde missnöje med hans åsikt i abortfrågan och deltagande i ett evenemang i Kanada, där man motsatte sig abort. Riksdagen röstade om förtroendet för honom.

”Då kändes det illa, nu bra”.

Farlig väg att kriminalisera åsikter

Bokens dagspolitiska ställningstagande berör diskussionen om att göra folk till måltavlor och vilka åsikter som ska vara tillåtna i samhällsdebatten.

Att kriminalisera politiska åsikter är enligt Soini en farlig väg. Han kommer ihåg hur det gick till i Sovjetunionen.

Nu rekommenderar Soini ”stor visdom och återhållsamhet”. Rättsväsendet ska inte blanda sig i politiken.

Den egna framtiden höljd i dunkel

Soini ledde Sannfinländarna i 20 år. ”Populismen färdades med mig alla dessa år. Ett intressant resesällskap”, skriver han.

Timo Soini har inte aktivt sökt offentlighet på riksnivå efter att han lämnade rikspolitiken 2019. Han är invald i stadsfullmäktige i Esbo.

Omröstningens stora vinnare, men också den med det starkaste motståndet. Lite som alla riktiga diktatorer delar Soini folket itu.
Bildtext Timo Soini hejar på Millwall, som spelar i The Championship i England.
Bild: Eva Pursiainen / Yle

Frågan är om bokprojektet tyder på någon ny form av annalkande politisk, eller annan aktivitet. Soini kastar fram tanken om en avhandling om populism.

”Rikspolitiken har jag lämnat bakom mig. Å andra sidan är jag 57 år gammal, och först i den åldern nådde min mentor Veikko Vennamo sin första stora parlamentariska valseger. Vem vet, var man ännu hamnar och vad man hinner med”, skriver Soini.

Citaten ur boken är skribenten Anders Karlssons fria översättningar från finskan.

Diskussion om artikeln