Kerstin har på åtta månader haft över 20 olika assistenter: ”Det är psykiskt tungt, men vårdbolaget tar mig inte på allvar”
Synskadade Ekenäsbon Kerstin Röberg får varje dag hjälp av en personlig assistent med att sköta vardagssysslor hemma och gå hundpromenader. Under en veckas tid hade hon en ny assistent varje dag.
Totalt har Kerstin Röberg haft besök av 23 olika assistenter under de åtta månader hon haft rätt till denna form av handikappservice.
- Det kan kanske kännas svårt att förstå, men att gå i armkrok med en vilt främmande människa är inte så lätt.
Det konstaterar Kerstin Röberg, som på kort tid har fått så dålig syn att hon behöver hjälp för att överhuvudtaget kunna röra sig utomhus. Hon behöver också hjälp med bland annat matlagning.
Har kontaktat vårdbolaget och staden
Kerstin Röberg har upprepade gånger varit i kontakt med det privata vårdbolaget och några gånger har hon också ringt till Raseborgs stad som köper de här vårdtjänsterna.
- Jag har begärt att Mehiläinen ska skicka arbetslistor så jag i förväg vet vem som kommer till mig.
Vårdbolaget har också gjort det, men det sker inte automatiskt, berättar Röberg. Hon måste ringa på nytt varje gång vårdarna får ett nytt arbetsschema.
- Men jag får aldrig meddelande om det blir förändringar i tider eller att en annan assistent kommer.
Kerstin Röberg upplever att hon inte blir tagen på allvar av vårdbolaget, att man inte förstår hennes känsla av otrygghet när det ringer på dörren och en helt ny och främmande person står utanför.
- Jag hade kanske haft assistans i ett par månader när jag också tog kontakt med Raseborgs stad. Då tyckte de att det är ganska naturligt i början att det kommer många olika assistenter tills man hittar lämpliga.
Trevliga assistenter som förstår Kerstins situation
Kerstin Röberg förstår inte varför det hela tiden kommer nya och olika. Hon anser att de flesta som besökt henne har varit lämpliga.
- De flesta av assistenterna är mycket trevliga och det har fungerat bra. Jag har meddelat att de gärna får komma till mig i fortsättningen. Jag förstår inte varför de inte beaktar det.
Som det nu är måste Kerstin Röberg varje gång berätta om sin synnedsättning och vad hon behöver hjälp med.
- Assistenterna förstår bättre hur jobbigt det känns för mig. De skulle gärna också bli mer bekanta med sina klienter.
Tidtabeller som inte håller är ett mindre problem
Kerstin Röberg får personlig assistans två timmar per dag. En gång i veckan är assistenten hos Kerstin i fyra timmar.
De flesta av assistenterna som har besökt Kerstin Röberg brukar meddela ifall de blir sena. Kerstin Röberg berömmer de här assistenterna för att de förstår hennes situation.
Det har också hänt att någon har dykt upp flera timmar före avtalad tid och då har hon inte hunnit göra sig klar för hundpromenad.
- Det har också hänt att assistenten inte har kommit överhuvudtaget, men då har jag ringt till vårdbolaget.
Det att assistenterna inte alltid håller tidtabellen är ändå ett mindre problem för Kerstin Röberg. Det jobbiga är när assistenterna som dyker upp är olika från dag till dag.
Kerstin Röberg har hört av assistenterna att också andra klienter tycker det är jobbigt när det hela tiden kommer nya och olika människor hem till dem.
- Jag är tämligen ung ännu och jag är ganska social av mig, men jag kan tänka mig att det är ännu jobbigare för äldre. Det är så privat och intimt att ha en främmande person i sitt eget hem.

Psykiskt tungt när många olika personliga assistenter knackar på hos synskadade Kerstin Röberg
Svårare att få samma assistent vid korta besök
- Det som inverkar på antalet assistenter är hur långa besöken hos klienten är och om tiderna för när klienten vill ha hjälp varierar. Dessutom beror det också på vilka önskemål eller preferenser klienten har på sin personliga assistent, säger Markku Pikkarainen på vårdbolaget Mehiläinen.
Pikkarainen är chef på Mehiläinen med ansvar för personalfrågor och rekrytering.
Pikkarainen säger att utgångspunkten för personlig assistans är att man hittar en permanent stödperson eller ett bestående team som besöker klienten.
-Som tjänsteleverantör strävar vi naturligtvis efter att beakta alla dessa element när vi väljer vårdpersonal och personliga assistenter för våra klienter, säger Markku Pikkarainen på Mehiläinen.
Han tillägger att det är genom hembesök som assistenten och klienten tillsammans kommer fram till om man passar ihop.
Mindre respons och klagomål på senare tid
På Raseborgs stad har ledande socialarbetare Jessica Himanen-Stenström och hennes kolleger på handikappservicen inte hört om att det skulle kommit in respons om många assistenter på relativt kort tid.
- På senare tid har vi fått betydligt mindre respons än tidigare. Jag upplever just nu att assistansen fungerar ganska bra i Raseborg, säger Jessica Himanen-Stenström.
Den kritik man fått tidigare är att vårdbolaget har haft svårt att hitta vikarier.
- Det här är ganska länge sedan. Koordinatorerna har en väldigt viktig roll att hitta vikarier för assistenter som är sjuka eller på semester.
Koordinatorn är anställd av vårdbolaget och i första hand den som stadens socialarbetare och socialhandledare är i kontakt med.
Avtalet löper ut i slutet av december
Raseborg köper för närvarande tjänsterna av privata bolag. Staden har avtal med tre olika service- och vårdproducenter, men för tillfället är två av dem aktiva i Raseborg. Det är Mehiläinen och Elämäsi Adato.
Nuvarande avtal gäller till slutet av december (2020) och en ny upphandling kommer att göras under det här året.
Ytterligare finns det ett alternativ där den handikappade själv fungerar som arbetsgivare, det vill säga själv anställer sin assistent eller sina assistenter.
- Om allt löper och klienterna är nöjda så är vi (staden) mindre aktiva. Vi uppdaterar serviceplanen ungefär vartannat år. Andra har mera och oftare behov att diskutera om servicen fyller klientens behov, säger ledande socialarbetare Jessica Himanen-Stenström.
Antalet assistenter varierar beroende på behovet
Hur många assistenter en klient har eller kan ha varierar beroende på behovet.
- Om en person behöver mycket personlig assistans ökar behovet av vikarier, säger Jessica Himanen-Stenström.
När Himanen-Stenström får höra att en klient har haft över tjugo assistenter på drygt ett halvt år och att det gäller två timmar assistans varje dag svarar hon:
- Det låter mycket! Det har tyvärr inte nått mina öron. Nu är jag rädd för att kritiken nått fel instans.
Ledande socialarbetare Jessica Himanen-Stenström på Raseborgs stad poängterar att frågor som berör personlig assistans ska riktas till handikappservicen.
- Det har hänt några gånger att klienten varit i kontakt med någon annan instans, till exempel hemvården eller seniorrådgivningen. Man skulle hoppas och önska att de som kontaktats skulle hänvisa vidare till oss på handikappservicen, säger Jessica Himanen-Stenström och tillägger att stadens strävan är att klienterna ska få så god service som möjligt.

Jobbigt med många olika personliga assistenter på kort tid, men infon har inte nått Raseborgs stad
Snabb hjälp från handikappservicen
Tillbaka till Kerstin Röbergs hem i Ekenäs där fyraåriga taxen Ramos är hennes sällskap.
Kerstin Röberg har grönstarr, det vill säga glaukom. För ungefär ett år sedan märkte Kerstin att hon började se sämre.
- Jag förlorade synen på höger öga på bara ett par dagar, men tänkte att jag har ju vänster öga kvar.
Kerstin Röberg drev då ännu sin städfirma och fortsatte jobba. Synen på vänster öga blev snabbt sämre och ledde till besök på ögonkliniken i Helsingfors.
- Ögontrycket var jättehögt, jag fick mediciner och en remiss för närmare undersökningar.
Kerstin Röberg blev sist och slutligen opererad i vänster öga, men det som återstår är så kallad dimsyn.
Kerstin Röberg säger att hennes liv har förändrats totalt under det senaste året. Synnedsättningen kom så snabbt att hon inte hann anpassa sig till en vardag med så gott som obefintlig syn.
Hon vill också rikta ett tack till staden för snabb handikappservice.
- Jag fick assistanshjälp nästan omedelbart efter operationen och det är jag tacksam för, säger Kerstin Röberg.
Under de åtta månader Kerstin Röberg har fått hjälp med personlig assistans har servicen löpt fungerat bra under två månaders tid.
Då fick hon besök av två olika assistenter på vardagarna och under veckosluten växlade det likaså mellan två personer.