Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stormen Aapeli och byggnadsbränder sysselsatte Österbottens räddningsverk under 2019

Från 2020
En av granarna föll precis bredvid huset.
Bildtext En av granarna föll precis bredvid huset hos familjen i Pedersöre.
Bild: Melinda Hagman-Granvik

I januari månad hade Österbottens räddningsverk dubbelt fler uppdrag än normalt, de flesta berodde på den kraftiga nyårsstormen Aapeli. Antalet byggnadsbränder ökade också under 2019.

Under de senaste fyra åren ligger medeltalet på antal uppdrag per månad för räddningsverket på lite över 200. Förutom när det kommer till januari 2019, när antalet uppdrag var hela 477 stycken.

Av dessa var ungefär hälften skadebekämpningsuppdrag.

- Aapeli var en stor storm, under de 24 första timmarna av stormen hade vi 250 uppdrag. En storm kan ge väldigt många uppdrag på en gång, säger Krister Fogelberg, räddningschef på Österbottens räddningsverk.

Staplar för varje månad. Stapeln för januari är dubbelt högre än de andra.

Totalt blev det 2 995 uppdrag under 2019 i jämförelse med medeltalet för de tre åren innan som ligger på 2 736 per år. Men de är ändå färre än 2018 när antalet uppdrag var 3 169.

Rök stiger upp ur takkonstruktionerna på ett tegelhus.
Bild: Yle/Roger Källman

Hjälpte andra myndigheter

Antalet uppdrag där räddningsverket hjälpte andra myndigheter ökande under förra året. Fogelberg berättar att det till exempel handla om att räddningsverket hjälpte polisen, ambulansen eller gränsbevakningen.

- När vi hjälper ambulansen kan det till exempel vara att vi öppnar en dörr och när vi hjälper gränsbevakningen handlar det om sjöräddning.

Förutom skadebekämpningsuppdragen var det även fler byggnadsbränder än tidigare år, 81 stycken under 2019 jämfört med 67 i medeltal och 70 förra året. Framför allt brann det fler byggnader i juli och augusti.

- Det kan vara ganska liten skillnad på fara för byggnadsbrand och byggnadsbrand. Om det till exempel börjar brinna på spisen är det fara för byggnadsbrand, om elden tar i köksskåpet är det byggnadsbrand. Det kan vara frågan om bara några centimeter och det syns i statistiken.

Inte så torrt i marken

Däremot minskade antalet markbränder jämfört med 2018 när den kruttorra sommaren ledde till att räddningsverket ryckte ut 153 gånger. Under 2019 var antalet markbränder nästan hälften färre, 80 stycken.

- Förra året var antalet markbränder på ungefär samma nivå som 2015 till 2017.

Antalet trafikolyckor:

Årets månader i staplar, med framför allt högre staplar i januari, februari och november och mars.

Trafikolyckorna var också fler än medeltalet de senaste åren. 484 jämfört med 431. Det är framför allt under vintermånaderna som trafikolyckorna var fler.

- Trafiken ökar hela tiden.

Diskussion om artikeln