Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Heinäluoma: USA:s Irankonflikt tvingar fram ett starkare EU

Från 2020
Eero Heinäluoma i närbild med skäggstubb, EU-flaggan anas i bakgrunden.
Bildtext Eero Heinäluoma, ledande socialdemokratisk EU-parlamentariker, vill stärka EUs ekonomi gentemot USA.
Bild: Lehtikuva

Konflikten mellan Iran och USA tvingar EU att välja sida och eventuellt höja ambitionsnivån. Efter utrikesministrarnas möte på fredagen ska EU-parlamentet nästa vecka diskutera de upptrappade spänningarna i Mellanöstern.

Europaparlamentets möte i Strasbourg får en hastigt uppkommen kris på sin agenda vid årets första plenum. Vid sidan av ekonomiska långtidsprogram och frågor om biologisk mångfald och klimatförändringen ska konfrontationerna mellan USA och Iran debatteras.

Det var en framgång för EU att få till stånd det så kallade Iranavtalet, känt också som Joint Comprehensive Plan of Action.

Det skulle öka insynen i Irans kärnenergiprogram och förhindra landet att utveckla kärnvapen. Som motvikt hävdes olika internationella sanktioner mot Iran.

Irans flagga vajar framför iranskt kärnkraftverk.
Bildtext Iran hotar med att kärnkraften snart inte är enbart för fredligt bruk.
Bild: AFP / Lehtikuva

EU:s internationella mästerstycke

Det var EU som ledde förhandlingarna i 12 år, innan man kom till avtalet som fick Iran att lova avstå från kärnvapen, påpekar Europaparlamentariker Heidi Hautala (Gröna).

Avtalet hotas nu raseras. Det befarar många av de finländska EU-parlamentarikerna inför plenum som börjar på måndag i Strasbourg.

Europaparlamentariker Henna Virkkunen (Saml) påpekar att avtalet om ett kärnvapenfritt Iran var ett mästerstycke för EU, som nu hotas.

– Lyckligtvis såg det ut att lugna sig på fredagen, då utrikesministrarna i EU samlades till ett extra möte för att försöka nå en samsyn mellan medlemsländerna, säger hon.

Antikrigsdemonstranter och poliser utanför armerekryteringsstation vid Times Square i New York.
Bildtext President Trump har sagt upp kärnvapenavtalet med Iran. Hemma i USA har han fått både kritik och beröm. Här en demonstration i New York.
Bild: AFP / Lehtikuva

Trump: "Det värsta avtalet någonsin"

Avtalet har hängt i en tunn tråd sedan USA sa upp avtalet för sin del år 2018. Det var ett av de många avtal som hade undertecknats av Barack Obama, vilka Trump under valkampanjen lovade säga upp.

USA har hotat med allt strängare sanktioner mot Iran och de länder som idkar handel med Iran.

Relationen mellan Iran och USA försämrades efter att USA dödade den iranska militära befälhavaren Quassem Soleimani i en drönarattack i Iraks huvudstad Bagdad på fredagen.

Iran svarade med missilattack. Ändå tolkar många utvecklingen som en nedtrappning.

Ska EU:s flaggskepp gå på grund?

På tisdag ska EU:s nya utrikeschef Josep Borrell inleda parlamentsdebatten om de upptrappade spänningarna i Mellanöstern.

– Nu närmar sig ögonblicket då ett av EU:s flaggskepp kör på grund och vi tvingas konstatera att EU:s internationella inflytande inte är vad vi hoppades, säger EU-parlamentarikern Eero Heinäluoma (SDP).

Det har sina följder, och medlemsländerna kan på ett otrevligt sätt tvingas att välja sida. Så blir det om USA fortsätter en hård linje, samtidigt som Iran slutar begränsa sig i forskning och tillverkning av kärnvapen.

EU kan tvingas ompröva sin politik om Iran inleder kärnvapenproduktion.

Har EU ekonomisk autonomi mot USA?

Heinäluoma säger ganska klart ut att det här är en förlust för EU. Den aktuella frågan blir hur man i framtiden ska förhålla sig till de sanktioner som USA nu påtvingar Iran.

Det talas mycket om den franska presidenten Emmanuel Macrons initiativ om en strategisk autonomi i försvars- och säkerhetspolitik. Det tänkesättet har första gången slagit igenom också i EU-parlamentet, enligt Heinäluoma.

– Men då måste vi fundera också på den ekonomiska autonomin. Har EU tillräckliga verktyg i den ekonomiska politiken för att göra något som går emot USA:s vilja. Eller är USA:s ställning i ekonomin så central? frågar sig Eero Heinäluoma.

Eu-ländernas flaggor vajar vid EU-parlamentets byggnad i Strasbourg.
Bildtext EU-parlamentet inleder 2020 med Iran-debatt.
Bild: AFP / Lehtikuva

Nu har USA skapat bojkott inte bara med Iran. Man hotar med hårda straff och bojkott också för dem som handlar med länder som är i bojkott.

Resultatet blir att inget europeiskt land slutligen vågar ha kontakter med företag från bojkottländer. Det är en stor fråga, noterar Heinäluoma.

– Det är inte tillfredsställande för EU-länderna att en man på andra sidan jordklotet gör som han vill och alla andra måste acceptera det.

– EU:s förmåga att agera på marknaden måste förstärkas så vi kan agera självständigt. Vi ska inte vara beroende av vem som råkar vara president i USA för tillfället. Det hindrar förstås inte försöken att fortsätta hålla goda relationer till USA, men utgående från en starkare position än nu, säger Eero Heinäluoma.

Diskussion om artikeln