Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Iran sköt ned det ukrainska planet på grund av ''mänskligt misstag'' – president Rouhani beklagar det skedda

Från 2020
Uppdaterad 11.01.2020 09:57.
Här kraschade planet.
Bildtext Delar av olycksplanet.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det iranska statsmediebolaget rapporterar på lördag morgon att landets militär bekräftar att Iran sköt ned det ukrainska planet. Alla 176 personer ombord på flight PS752 dog.

Det ukrainska planet av typ Boeing 737-800 ska ha flugit i närheten av en känslig militärbas och skjutits ned på grund av något Iran kallar ett ''mänskligt misstag''. De ansvariga ska ställas inför rätta, uppger militären.

Militären beklagar det skedda i ett uttalande och säger sig uppdatera sina system så att liknande inte sker i fortsättningen.

Irans högsta ledare Ayatollah Ali Khamenei ska ha fått uppgifter om nedskjutningen under fredagen, och krävt att informationen ska delges offentligt under lördagen.

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif beklagar olyckan på Twitter där han också skriver att planet sköts ned på grund av ett ''mänskligt misstag under krisen som orsakats av USA:s äventyrlighet''.

Irans president Hassan Rouhani beklagar även han det skedda på Twitter, och framför också sina kondoleanser till de drabbade familjerna. I en skild tweet skriver han att utredningen kommer att fortsätta.

Ukraina och Kanada kräver ansvar

Kanadas premiärminister Justin Trudeau talar om ansvarsskyldighet i ett uttalande efter Irans erkännande. Han yrkar också på transparens i utredningen och rättvisa för offrens familjer.

– Det här är en nationell tragedi och alla kanadensare sörjer tillsammans, säger Trudeaus kansli i ett uttalande.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger å sin sida att han förväntar sig en fullskalig utredning av händelsen och att de ansvariga ställs till svars.

– Vi väntar på en officiell ursäkt och på en ekonomisk kompensation, sa Zelenskyj.

Zelenskyj vill också att ukrainska utredare ska få tillgång till utredningen och att offrens kroppar förs till Ukraina.

Iran har tidigare förnekat trots misstankar om nedskjutning

Iran har tidigare nekat till uppgifter om att det skulle ha något med olyckan att göra. Så sent som igår förnekade Iran att planet skulle ha träffats av en missil från det iranska luftvärnet.

Den iranska luftfartsmyndighetens chef, Ali Abedzadeh, bad igår USA och Kanada att överlämna de bevis ländernas underrättelsetjänster sagts ha.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau hör till skaran som beskyllt Iran för att ha skjutit ned planet. Under en presskonferens i torsdags sade han att Iran skjutit ned planet, med eller utan avsikt.

Också amerikanska underrättelsekällor har talat för att planet sköts ned. Det här eftersom Irans luftvärnssystem sannolikt var aktiverade vid tidpunkten för kraschen. Strax före kraschen angrep Iran militärbaser i Irak där amerikanska styrkor håller till.

Flera länders medborgare ombord

Planet var på väg från Teheran till Kiev i Ukraina i onsdags då det strax efter start plötsligt störtade. Planet hade fattat eld och hann inte skicka ut ett nödrop förrän kraschen.

Iran har erbjudit alla de länder som hade medborgare ombord att delta i utredningen. Också flygplanstillverkaren, amerikanska Boeing, bjöds in att delta.

Ombord på planet fanns iranier, kanadensare, ukrainare, svenskar, afghaner, britter och enligt obekräftade uppgifter också tyskar. Enligt svenska medier ska 17 av offren vara svenskar.

Ett videoklipp som sägs visa hur planet träffas av en missil har cirkulerat på sociala medier. Iran hävdade till en början att planet kraschade på grund av ett tekniskt fel som orsakade nödläge ombord.

Källor: AP, Reuters

Artikeln uppdaterad 11.1.2020 kl. 8:57 med Trudeau och Zelenskyjs uttalanden, och kl. 9:57 med stycket om att Irans högsta ledare fick information om nedskjutningen i går.

Diskussion om artikeln