Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA ska ha haft ytterligare en kommendör i sikte då Soleimani dödades

Från 2020
Donald Trump talar vid ett podium, två män i militärunifrom står bakom honom.
Bildtext President Trump menar att ambassaden i Bagdad skulle ha varit ett potentiellt mål för de attacker USA menar att Soleimani planerade. Arkivbild.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det var inte endast toppgeneralen Qasem Soleimani USA ville komma åt i operationen där Soleimani dödades, enligt uppgifter från myndighetskällor till tidningen Washington Post.

Enligt myndighetskällor ska USA ha haft siktet inställt också på Abdul Reza Shahlai, finansiär och kommendör i den iranska Quds-styrkan. Shahlai, som verkar i Jemen, dog inte i attacken mot Soleimani.

Den misslyckade operationen antyder på att dödandet av Soleimani var del av en mer omfattande operation än man först låtit förstå, skriver Washington Post. Var syftet att lamslå det iranska revolutionsgardet, eller endast att förebygga attacker riktade mot USA som man hävdat?

– Ifall vi hade dödat honom skulle vi ha skrutit med det samma natt, säger en anonym äldre tjänsteman enligt Washington Post.

Trump: Soleimani planerade attacker mot fyra ambassader

President Trump uttalade sig under fredagen och sa att Soleimani planerade attacker mot fyra amerikanska ambassader.

– Jag kan medge att jag tror att det med stor sannolikhet skulle ha varit fyra ambassader. Antagligen skulle det ha varit ambassaden i Bagdad, sa Trump i en intervju för Fox News.

Också utrikesminister Mike Pompeo talade om planerade attacker mot amerikanska ambassader och militära baser.

Både Trump och Pompeo har sagt att Iran utgjorde ett omedelbart hot mot USA, och under ett presstillfälle i Vita huset ombads Pompeo att förtydliga hur omedelbart hotet var.

Pompeo svarade med att han inte vet exakt när eller var attackerna mot USA skulle äga rum, men att hotet var äkta.

Källor: Washington Post, Al Jazeera, AP

Diskussion om artikeln