Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Iran sköt oavsiktligt ned det ukrainska flygplanet – sex liknande misstag har skett under de senaste decennierna

Från 2020
Uppdaterad 11.01.2020 15:28.
Brinnande rester av det malaysiska passagerarplanet MH17 i närheten av Donetsk 17.7.2014
Bildtext Brinnande rester av det malaysiska passagerarplanet MH17.
Bild: EPA/ALYONA ZYKINA

Irans militär erkände under lördagsmorgonen att den skjutit ned det ukrainska passagerarplanet. I olyckan som skedde i onsdags dog alla 176 personer ombord.

Iran kallar nedskjutningen för ''mänskligt misstag'' och menar att det skedde till följd av det spända läget i Mellanöstern.

Liknande misstag har skett förut. Här listar vi sex liknande fall där passagerarplan skjutits ned med ödesdigra konsekvenser.

2014: Olyckan i östra Ukraina utreds fortfarande

Det malaysiska flyg MH17 var på väg från Amsterdam till Malaysias huvudstad Kuala Lumpur då det sköts ned ovanför östra Ukraina. Nedskjutningen hände i ett område kontrollerat av proryska rebeller.

298 människor dog i olyckan, 193 av dem var holländska medborgare.

Ukrainas styre och proryska rebeller beskyller fortfarande varandra för olyckan. Utredningar har däremot visat att de som misstänks för nedskjutningen har direkta kontakter till Ryssland. Ryssland kallar å sin sida utredningen för partisk.

2007: Fraktplan skjuts ned i Somalia

Ett vitryskt fraktplan av modell II-76 sköts ned strax efter start i mars år 2007. Nedskjutningen skedde i närheten av Somalias huvudstad Mogadishu. I planet fanns vitryska ingenjörer och tekniker som hade reparerat det plan som tagit skada i en missilattack några veckor tidigare. 11 personer dog.

2001: Flygplan exploderar ovanför Svarta havet

Siberia Airlines flygplan av typen Tupolev TU-154 exploderade ovanför Svarta havet år 2001. Planet från Tel Aviv med destination Novosibirsk i Sibirien sprängdes ungefär 300 kilometer från Krimhalvön. Kiev medgav cirka en vecka efter händelsen att det skjutits ned av misstag. Av de totalt 78 döda var merparten israeler.

1988: USA skjuter ned ett iranskt plan och betalar ut ersättning

USA sköt ned ett Iran Air-plan år 1988 ovanför iranskt territorialvatten.
Planet av typen Airbus A-300 avgick från staden Bandar Abbas i Iran och var på väg till Dubai. Amerikanska soldater misstog planet för ett stridsflygplan och sköt ner det med två missiler vid Hormuzsundet.

290 personer dog i nedskjutningen och USA betalade en ersättning på 101,8 miljoner dollar åt Iran.

1983: Ett koreanskt flyg avviker från sin rutt och skjuts ned

Korean Air (tidigare Korean Air Lines) av typen Boeing 747 sköts ned av sovjetiska stridsplan ovanför ön Sachalin efter att ha ändrat kurs. Alla 269 passagerare ombord dog. Fem dagar senare erkände sovjetiska tjänstemän att man skjutit ned planet.

1973: Israel skjuter ned ett passagerarplan ovanför Sinaiöknen

Ett av libyska Arab Airlines plan av typen Boeing 727 från Tripoli till Kairo sköts ned av Israeliska stridsplan ovanför Sinaiöknen. Av 112 passagerare överlevde fyra.

Israeliska flygvapnet ingrep efter att planet ska ha flugit över militära anläggningar på Sinaihalvön, som vid tillfället var ockuperat av Israel. Israeliska myndigheter menar att man öppnade eld efter att planet vägrat landa.

Källa: AFP