Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordirlands parlament öppnar igen – efter en paus på tre år

Från 2020
Parlamentsbyggnad i Nordirland.
Bildtext Nu tas arbetet upp igen i parlamentsbyggnaden i Nordirland.
Bild: ullstein bild - CARO / Andreas Bastian/ All Over Press

De två största partierna i Nordirland, nationalistiska Irlandsvänliga Sinn Fein och probrittiska DUP, har godkänt ett nytt avtal om maktdelning. Det här innebär att regionparlamentet och regionregeringen på lördagen återuppstår efter att ha legat nere i tre år.

Regeringssamarbetet mellan DUP och Sinn Fein bröt samman i januari 2017 på grund av en skandal kring en energireform. Sedan dess har Nordirlands 1,8 miljoner invånare stått utan ett regionstyre.

Men med käpp och morot har den brittiska regeringen nu pressat fram en lösning som båda de rivaliserande partierna har sagt ja till.

Käppen har varit hot om att utlysa nyval om Nordirland inte presenterar en ny regering senast på måndag. Det här är inget som varken DUP eller Sinn Fein är sugna på efter partiernas svaga resultat i det brittiska parlamentsvalet.

Moroten har varit ökat finansiellt stöd till regionen. Den exakta summan klarnar när en överenskommelse är nådd, lovar den brittiska regeringen.

Uppgörelsen beskrivs som “rättvis och balanserad”

Enligt det så kallade Långfredagsavtalet från 1998 ska Nordirland samstyras av de probrittiska och de Irlandsvänliga. Men som den tre år långa pausen med förhandlingar som upprepade gånger strandat vittnar om är samarbetet inte det lättaste.

Probrittiska DUP säger att det nya avtalet inte är perfekt, men tillräckligt bra.

– Här finns en grund som gör att parlamentet och regeringen kan återuppstå på ett rättvist och balanserat sätt, konstaterar DUP:s partiledare Arlene Foster.

Arlene Foster (DUP) står och talar i en talarstol.
Bildtext Arlene Foster blir återigen regeringschef i Nordirland.
Bild: /All Over Press

Nationalistiska Sinn Fein blidkades med garantier för det iriska språkets ställning. Partiledaren Mary Lou McDonald meddelade på fredagen att partiet återvänder till maktdelningsinstitutionen.

– Vi är redo att skrida till verket, sa hon.

Den person som återtar regeringschefsposten är DUP:s Arlene Foster medan Sinn Feins viceordförande i Nordirland, Michelle O'Neill, blir första vice regeringschef.

Brexit den 31 januari satte press på förhandlingarna

Storbritanniens utträde ur EU har ökat pressen på att få igång det nordirländska regeringssamarbetet igen. Frågan om hur gränsfrågan mellan Nordirland och Irland ska hanteras har varit en av de stora stötestenarna i utträdesavtalet.

Det nya avtalet från oktober slår fast att Nordirland ska ingå i Storbritanniens tullområde och ha samma tullsatser som resten av landet. Det sätter nu stor press på lokala myndigheter att upprätthålla smidiga handelsrelationer.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson är nöjd med att parterna i Nordirland nu har nått samförstånd och twittrade att avtalet är ett stort steg för folket i Nordirland.

Källor: AFP, AP, TT

Diskussion om artikeln