Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Det behöver inte alls bli så dyrt" – äventyraren Niklas Hollsten ger sina bästa vintertips

Från 2020
Hundar drar skidåkar uppför snöig sluttning.
Bildtext Niklas Hollstens hundar är vana vinterresenärer.
Bild: Niklas Hollsten

Kimitoäventyraren och snowboardåkaren Niklas Hollsten är just hemkommen från Pyhätunturi i Lappland. Två vuxna, fyra hundar och en tre månaders baby packades in i husbilen på en resa som gick "över förväntan bra".

Under veckoslutet pågår en mässa om turism och resande med bil i Åbo mässcentrum och Hollsten själv är en stor vän av att resa med husbil.

- Det är många som tycker att de måste resa så långt, till andra sidan jordklotet. Men jag tror att barn till exempel kan uppskatta en fiskeresa i närområdet lika mycket som en resa väldigt långt med flyg, funderar Hollsten.

Niklas Hollsten.
Bildtext Niklas Hollsten gillar vintersemester - och ger sina bästa tips om att semestra med bil på mässan i Åbo .
Bild: Maria Nylund

Norge och finska Lappland behöver inte bli så dyrt

Att hitta lokala resmål är trendigt just nu och många försöker minska sitt flygande. Hollsten lyfter särskilt fram Norge som ett fantastiskt resmål för den som vill vintersemestra.

Niklas Hollsten uppe på ett snötäckt berg.
Bildtext Norge är ett fint alternativ för en vintersemester.
Bild: Niklas Hollsten

- Nordnorge med Lofoten och Helgelandskusten är fint. Lyngenområdet vid Tromsö är oslagbart. Naturen, de höga bergen och fjordarna. Reser man på våren är det ju så ljust dessutom, beskriver Hollsten.

Han räknar också upp finska Lappland och de svenska fjällen som bestående favoriter. Han håller inte med om att finska Lappland behöver bli ett särskilt dyrt resmål.

- Det blir så dyrt man gör det till. Reser man som vi med husbil och tillreder sin egen mat så behöver det inte alls bli dyrt. Åker man längdskidor så kostar det mycket lite, säger Hollsten.

Kvinna firar vintersemester med baby och fyra hundar.
Bildtext Hela familjen reste nyligen till Pyhätunturi i Lappland - fyra hundar och en baby.
Bild: Niklas Hollsten

Han räknar upp att bränsle och kort för skidliften självklart kostar, men om man kan undvika att äta på restaurang varje dag så behöver det inte bli så dyrt. Inte ens i Norge, menar Hollsten som har åkt snowboard i många europeiska länder i tiotals år.

"Finland en soptipp"

Niklas Hollsten hyllar också Norge och Sverige som särskilt husbilsvänliga länder. Det finns gratis tömningsstationer för septiktanken och toaletter längs med landsvägarna. Detsamma kan man tyvärr inte säga om Finland, säger Hollsten.

- I Finland är det svårt att hitta en rastplats när du reser med husbil, det finns helt enkelt ingen parkering längs vägarna. Och hittar du mot förmodan en sådan så ser den ut som en soptipp eftersom det saknas skräpkorgar, kritiserar Hollsten.

Niklas Hollsten tittar på sin hund på resemässa.
Bildtext Niklas Hollstens hundar är vana ressenärer.
Bild: Maria Nylund

- Det är hemskt att se hur nerskräpade vägarna är när man kör upp genom landet.

Under den senaste resan till Pyhätunturi hade snön smält på många håll och veckor och månader av nerskräpning kom fram i tövädret, berättar Hollsten som tycker att den finska staten måste ta sitt ansvar.

Skräp längs vägarna kan upplevas som en bagatell men Hollsten menar att för den mellaneuropeiska turistande familjen som kommer till Finland för att få uppleva "världens renaste land" kan det bli en chock.

- Vi ligger verkligen långt efter grannländerna. Det är dålig reklam för Finland.

Skärgården en pärla

Niklas Hollsten poängterar att man hittar verkliga pärlor också på riktigt nära håll och lyfter fram Skärgårdens ringväg.

- Det är ju superfint i skärgården. Det är lätt att campa, men se till att ta en cykel eller en kajak med så du kan sticka iväg på mindre äventyr under resans gång, tipsar Hollsten.

Den klargula landsvägsfärjan Stella har lagt till vid färjefästet i Kittuis i Houtskär en solig sommardag i skärgården.
Bildtext Gratis färjetrafik längs Skärgårdens ringväg är värt att lyfta fram tycker Hollsten.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Hollsten lyfter också fram att för den som är intresserad av klättring så är skärgården ett fantastiskt resmål.

- Vi har två officiella klätterrutter på två klätterklippor i Kimito, vid Oxhaga och Senatsberget. Och en tjugo minuters båtresa från Högsåra finns ön Kyrkskär som har blivit riktigt känt bland klättrare, berättar Hollsten.

"Ta hunden med på semester"

På mässan om bilsemestrande föreläser Niklas Hollsten om hur man kan gå tillväga om man vill ta med sig sin hund på bilsemestern.

Hollstens fyra Alaskan husky-hundar är vana resenärer.

En husky hund tittar på sin ägare.
Bildtext Niklas Hollsten lämnar aldrig sina hundar hemma när han reser bort.
Bild: Maria Nylund

- Det är mycket lättare än man tror. Hundarna ska ha ett giltigt pass och i Sverige krävs att avmaskning och vaccinationer är i skick. Efter det kan man komma och gå som man vill också i övriga länder. Reser man mellan Finland och Norge behövs bara ett pass, berättar Hollsten.

- Vi har varit i över 25 länder i Europa med våra hundar och det har aldrig varit något problem.

Hur orkar hundarna med resan?

- De älskar att åka bil. De har sina platser och där lägger de sig ner. Man måste ju låta dem uträtta sina behov när det behövs förstås.

Men vad gör ni sen när ni kommer fram?

- Ibland tar vi dem med upp på fjället, med dragsele på väg upp och så får de springa lösa ner för backen. En husky kan springa 100 kilometer per dag, men ibland måste man ha dem i band så de inte springer för hårt.

Niklas Hollsten berättar att speciellt Österrike och i viss mån också Tyskland är verkligt hund-toleranta.

- Hundarna får till och med åka skidlift i Österrike, berättar Hollsten.

Hollsten konstaterar att man måste planera resan efter vad hundarna klarar av. Det går fint att resa med en cockerspaniel också, men kom ihåg att anpassa programmet efter hunden.

- Hundarna kan klara sig en stund ensamma i bilen också, maximalt tre timmar brukar vi ha som gräns. Det går bra, menar Hollsten.

Mässan kring bilturism pågår till och med söndag.

Diskussion om artikeln