Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lyckad födelsedag för Kaisa Mäkäräinen i Oberhof – sköt prickfritt och lyfte Finland till toppstriden

Från 2020
Uppdaterad 11.01.2020 15:47.
Kaisa Mäkäräinen skidar.
Bildtext Kaisa Mäkäräinen firar födelsedag i dag.
Bild: imago images/Camera 4/ All Over Press

Kaisa Mäkäräinen firade sin 37-årsdag med att stå för ett prickfritt skytte på vallen och fin åkning i spåret i dagens damstafett i världscupen i skidskytte i Oberhof. Finland hade grepp om en plats bland de tio bästa inför det sista skyttet, men väl där sköt Jenny Fellman bort sig och förde till slut Finland som 15:e lag över mållinjen.

Mari Eder skickade Mäkäräinen till den andra sträckan som elfte åkare.

Mäkäräinen, som firar födelsedag i dag, stod för en riktigt lyckad insats i Oberhofs damstafett. Hon lyfte Finland från elfte- till andraplats under sin etapp och sköt felfritt.

Medan Eder använde sig av fyra stycken reservpatroner, behövde Mäkäräinen inte en enda. Mäkäräinen, som haft problem med det stående skyttet denna säsong, sköt fem träffar i det stående skyttet på 28 sekunder i dagens stafett.

– Kul att visa för mig själv att jag kan skjuta fullt. Det kändes bra – och det var roligt att åka stafett för första gången den här säsongen, säger Mäkäräinen till Yle.

Tvingades åka fem straffrundor

Suvi Minkkinen lyckades som väntat inte hålla kvar Finland i tätstriden på den tredje etappen. Hon hamnade på en straffrunda och växlade till Jenny Fellman som tionde åkare.

Fellman lyckades hålla fast vid tiondeplatsen tills det sista skyttet – som blev en mardröm för ålänningen. Hon sköt alla åtta skott förbi och hamnade alltså därmed på fem straffrundor.

Fellman korsade mållinjen som nummer 15, vilket ändå är bättre än damernas tidigare stafettplaceringar denna säsong.

Världscupen i Oberhof fortsätter med masstart i morgon. Där representeras Finland av Mäkäräinen och Eder.

Mäkäräinen hoppas att det lossnar på allvar nu och att masstarten skulle ge säsongens första pallplats.

– Jag stressar inte, det kommer om det kommer. För att ta sig upp på pallen krävs det en utmärkt insats. Det behövs en likadan dag som i dag, säger hon.

Norge knep segern i damstafetten. Tävlingen avgjordes i det sista skyttet, där Tiril Eckhoff sköt bättre än Sverige (Hanna Öberg) och Frankrike (Justine Braisaz).

Resultat:

1. Norge, 1.14.11,6 0+11
(Solemdal, Tandrevold, Röiseland, Eckhoff)
2. Sverige, + 21,1 0+10
3. Frankrike, +33,1 0+12
...
15. Finland, +6.13,5 6+12
(Eder, Mäkäräinen, Minkkinen, Fellman)