Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Robert Abela blir premiärminister på Malta

Från 2020
Två män i kostym kramas. Ena ser åt kamerans håll och ler stort.
Bildtext Robert Abela är glad efter att ha vunnit över motkandidaten Chris Fearne med 59,6 procent.
Bild: AFP / Lehtikuva

Tidigt under söndagen fick Malta ny premiärminister i och med valet av parlamentsledamoten och advokaten Robert Abela till partiledare för socialdemokratiska Labour.

Abela efterträder Joseph Muscat som avgår efter den skandalomsusade utredningen kring mordet på den grävande journalisten Daphne Caruana Galizia.

Abela valdes till partiledare för regeringspartiet, socialdemokratiska Labour - vilket innebär att han automatiskt får rollen som premiärminister. Abela vann över sin motkandidat Chris Fearne med strax under 60 procent av rösterna. Valet väntades bli väldigt jämt mellan Abela och Fearne.

Abelas pappa George Abela var president på Malta mellan år 2009 och 2014.

Aktivistgrupper på Malta uppges däremot tvivla på att Abela lyckas driva igenom några förändringar i landet, som de menar att tagits över av kriminella.

– Vi har ryktet om oss att vara pirater. Orsaken är att en grupp kriminella tagit över vår regering, sade aktivisten Manuel Delia till nyhetsbyrån AFP.

Mordutredningen som resulterade i politisk kris

Den tidigare premiärministern Joseph Muscot avgår under söndagen. Han meddelade om sin avgång i december efter att stora protester brutit ut då mordutredningens spår ledde allt närmare honom.

Mordet på den grävande journalisten Daphne Caruana Galizia ska enligt mordutredningen ha beställts efter att hon granskade och avslöjade korruption och ekonomisk brottslighet. Hon dödades av en bilbomb i oktober 2016.

Utredningen skakade om Malta och ledde till stora protester mot premiärministern och hans följe. Det efter att utredningen indikerat att Muscat och hans medarbetare misstänks för oegentligheter där de bland annat skyddat vänner och bekanta.

Under sin tid som premiärminister ska Muscat bland annat övervägt att fria sin vän, affärsmannen och den tidigare maltesiska ministern Yorgen Fenech, från misstankarna om penningtvätt.

Fenech greps i november i anknytning till mordutredningen och misstänks ha betalat för mordet på Caruana Galizia. Han misstänks också för korruption efter avslöjanden om betalning av mutor till maltesiska tjänstemän.

Källor: AFP, AP

Diskussion om artikeln