Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump uttrycker stöd för det iranska folket efter protester i Iran: ''Står bakom er''

Från 2020
Uppdaterad 12.01.2020 11:18.
Donald Trump står bakom en officiell talarstol.
Bildtext Trump säger sig stå bakom det iranska folket sedan flera år tillbaka.
Bild: David Maxwell / EPA

Efter gårdagens erkännande om nedskjutningen av det ukrainska planet bröt protester ut i Teheran. Flera världsledare uttryckte sin bestörtning och så också Trump - utan att kommentera själva erkännandet.

Trump uttrycker sitt stöd för det iranska folket på sedvanligt vis, på Twitter.

– Till det modiga, iranska folket som lidit länge: Jag har stått bakom er sedan starten av mitt presidentskap och min administration fortsätter stå med er. Vi följer era protester noga och inspireras av ert mod, skrev Trump.

I en annan tweet skriver han att regeringen i Iran måste låta människorättsorganisationer övervaka protesterna så att det inte kan bli ytterligare en massaker av fredliga demonstranter. Internet får heller inte stängas ner. Världen tittar på, skriver Trump.

Massakern Trump anspelar på är demonstrationerna i november där över 300 personer dog enligt uppgifter från Amnesty.

Mellan 700 och 1 000 människor deltog i gårdagens regimkritiska protester i Iran. Demonstranterna uppges ha skrikit slagord och rivit sönder bilder på den dödade generalen Qasem Soleimani.

Brittisk ambassadör greps i Teheran

Storbritanniens Iranambassadör Rob Macaire greps för en kort stund i anknytning till de regimkritiska protesterna i går.

Att frihetsberöva en ambassadör bryter mot diplomatireglerna, något Storbritannien var snabba att anmärka på. Utrikesminister Dominic Raab kritiserade Irans förfarande och upplyste att gripandet är ett brott mot internationell rätt.

Enligt BBC:s uppgifter var Macaire frihetsberövad i tre timmar, medan den iranska nyhetsbyrån Tasnim uppger att det handlade om en timme. Orsaken till gripandet ska ha varit misstanke om att Macaire deltog i arrangemangen kring protesterna.

En minnesstund för nedskjutningens offer utanför Amirkabir-universitetet i Teheran omvandlades till en regimkritisk demonstration. Ovanligt många av demonstranterna i Teheran och på andra håll var unga kvinnor.
Bildtext En minnesstund för nedskjutningens offer utanför Amirkabir-universitetet i Teheran omvandlades till en regimkritisk demonstration. Ovanligt många av demonstranterna i Teheran och på andra håll var unga kvinnor.
Bild: AFP / Lehtikuva

The Guardian rapporterar att ambassadören deltog i en minnesstund för dem som omkom i flygolyckan, men att minnesstunden utmynnat i protester. Macarie ska ha varit på väg tillbaka till ambassaden då han greps.

USA kräver Iran att be om ursäkt av Storbritannien för frihetsberövandet av Macaire.

Källor: AFP, Reuters, Yle, BBC, The Guardian

Diskussion om artikeln