Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brittiska kungafamiljen i krismöte efter prins Harrys och hertiginnan Meghans beslut att kliva åt sidan

Från 2020
Uppdaterad 12.01.2020 12:09.
Hertiginnan Camilla, drottning Elizabeth, hertiginnan Meghan och prins Harry på balkongen i Buckingham Palace sommaren 2018.
Bildtext Hertiginnan Camilla, drottning Elizabeth, hertiginnan Meghan och prins Harry på balkongen i Buckingham Palace sommaren 2018.
Bild: AFP / Lehtikuva

Drottning Elizabeth har kallat den innersta kretsen inom kungafamiljen till ett möte för att försöka lösa krisen inom kungahuset. Det blir första gången som drottningen träffar prins Harry efter att denne med sin hustru överraskande meddelade att paret vill stiga åt sidan.

Mötet ska äga rum på drottningens gods Sandringham i Norfolk på måndag.

Tronarvingen prins Charles och hans söner William och Harry väntas båda närvara, medan Harrys fru, hertiginnan Meghan ska delta per telefon från Kanada.

Sårade känslor

Den 93-åriga monarken sammankallar det som i brittiska medier beskrivs som ett krismöte efter att Harry och Meghan i veckan berättade att paret tänker inta en ny, "mer progressiv", roll i kungahuset.

Meddelandet publicerades på parets konto på Instagram och enligt uppgift ska beslutet inte ha diskuterats på förhand med vare sig drottningen eller någon annan i den kungliga familjen.

I stället ska de ha underrättats endast minuter före publicering.

BBC skriver att kungafamiljen blev sårad av förfarandet.

Jobb och pengar i fokus

Brittiska experter på kungahuset antar att måndagens möte inte kommer att innebära en klar lösning på tvisten mellan prinsparet och resten av "Firman" som drottningen lär kalla sin familj.

Vad man nu hoppas på, är att parterna ska nå en kompromiss om hur man ska gå vidare.

Öppna frågor är bland annat sådant som gäller pengar och säkerhet.

Meghan och prins Harry går bredvid varandra på väg ut ur bild.
Bildtext Prins Harry och hertiginnan Meghan.
Bild: Dominic Lipinski / EPA

Harry och Meghan meddelade i veckan att de strävar efter att bli ekonomiskt oberoende, men det är ytterst oklart hur det skulle gå till.

Det har bland annat spekulerats i att paret kunde tänka sig att tjäna pengar via tv-, bok- och föreläsningsjobb.

Att både arbeta och få in pengar från kungafamiljen vore en "giftig blandning", säger experten på de kungliga finanserna, David McClure till nyhetsbyrån AFP.

Dessutom undrar många hur paret har tänkt ordna sin säkerhet om de bara en del av tiden fungerar i sina kungliga roller och resten av tiden vill vara privatpersoner.

Harry och Meghan har också meddelat att de ämnar dela sin tid mellan Storbritannien och Nordamerika, vilket också har väckt ilska bland britterna.

I bakgrunden till reaktionen finns den påkostade renoveringen av parets hus på området kring slottet Windsor - ett hus som prins Harry och hertiginnan Meghan nu alltså vill ha kvar, men endast bo i en del av året.

Svår relation till medierna

Harrys och Meghans smekmånad med den ökänt elaka brittiska tabloidpressen blev kort.

Det tog inte länge efter sagobröllopet i maj 2018 innan paret började kritiseras i hårda ordalag.

Prins Harry och Meghan Markle när de gifte sig.
Bildtext Prins Harry och hertiginnan Meghan på bröllopsdagen 2018.
Bild: AFP / Lehtikuva

Bland annat har många - speciellt kvällstidningarna - ifrågasatt parets sätt att ofta flyga med privatplan, samtidigt som de har talat för klimatet.

Prins Harry, hertiginnan Meghan och deras son Archie på besök i Sydafrika 2019.
Bildtext Prins Harry, hertiginnan Meghan och deras son Archie i Sydafrika hösten 2019.
Bild: AFP / Lehtikuva

Även parets sätt att inte visa upp alla delar av sitt liv i offentligheten har väckt irritation. Det här har exempelvis gällt prinsparets beskyddande förhållande till sonen Archie.

Källor: BBC, AFP

Diskussion om artikeln