Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Företagen i Vasa ville ha en engelskspråkig linje i grundskolan – klassen fylldes direkt

Från 2020
Uppdaterad 12.01.2020 17:13.
Opettaja neuvoo oppilasta tunnilla
Bildtext Läraren och undervisningens koordinator Emmi Herler-Westeråker.
Bild: Pasi Takkunen / Yle

I Sunnanvik skola i Vasa har man numera en engelskspråkig klass för elever i årskurs ett och två. Utlänningar som jobbar på internationella företag i Vasa ser gärna att barnen undervisas på engelska.

Den engelskspråkiga linjen började i fjol höstas. Sedan tidigare har man en engelsk-finsk linje i Vasa.

På den engelsk-finska linjen studerar man på engelska och finska, sida vid sida. Den fungerar som språkbadsundervisning överlag; i början mycket engelska, sen ökar finskans andel.

Under hela grundskolan varierar den engelskspråkiga andelen mellan 30 och 80 procent, beroende på årskursen.

På den nya engelskspråkiga linjen går mellan 60 och 80 procent av undervisningen på engelska. Eleverna studerar mestadels på engelska, men det finns även finskspråkiga delar i undervisningen.

Barn till personer som jobbar på ABB och Wärtsilä

Den nya linjen är ett svar på behovet av undervisning för barn till de olika nationaliteter som arbetar på företagen i Vasa.

Bland de 18 barn som nu går på klassen finns 17 olika modersmål.

- Jag vet inte hur många nationaliteter det rör sig om, men många är det. Det är den här klassens styrka, säger läraren och undervisningens koordinator Emmi Herler-Westeråker.

Oppilas tunnilla
Bildtext Elever på den nya engelskspråkiga linjen i Sunnanvik Skola i Vasa.
Bild: Pasi Takkunen / Yle

På klassen går bland annat barn till folk som arbetar på ABB och Wärtsilä.

Tanken är att erbjuda barnen undervisning på världsspråket engelska, eftersom en flytt till ett annat land kan bli aktuellt i framtiden.

Behärskar barnet engelskan blir flytten till en ny miljö smidigare och då är barnet redan bekant med en internationell atmosfär.

"Möjligt att vi inte bor i Finland inom fyra-fem år"

Indiska Gaurav Srivastav jobbar på ABB i Vasa. Han och hans familj kom till Vasa för fyra år sedan. Familjens dotter var då fyra år gammal och nu som sjuåring går hon på den engelskspråkiga linjen.

- Arbetet håller oss kvar i Vasa tillsvidare. Men ABB är ett stort internationellt företag och det är möjligt att vi inom fyra-fem år inte längre bor i Finland, säger Srivastav.

Aurangzeab Farid Butt kom till Vasa från Pakistan och jobbar på Wärtsilä. Han och hans familj har bott i Vasa i tio års tid.

- Vi fattade beslutet att flytta till Finland men det ska inte få vara ett hinder för att framöver kunna utrycka sig och förstå språket på annat håll i Europa eller världen.

Målet: Mer utbildning på engelska

Trycket på att starta en ny linje har varit stort och den nya klassen fylldes direkt.

- Det finns många vasabor och internationella familjer vars barn inte rymdes på den befintliga tvåspråkiga linjen och därför grundande vi den här engelskspråkiga linjen. Målet är att kunna utvidga den engelskspråkiga utbildningen i Vasa, säger Emmi Herler-Westeråker.

Man planerade utbildningen i ett par års tid. I arbetsgruppen fanns bland andra representanter för Wärtsilä.

Meningen är att linjen ska bli en permanent del av undervisningsutbudet i Vasa.

- Den är inte menad som någon tillfällig lösning. Den planerades länge just för att alla bitar skulle falla på plats och så att vi kan göra det här långsiktigt, säger Herler-Westeråker.

Yle Pohjanmaa - Ulla Kuivasmäki
Översättning och bearbetning av Joni Kyheröinen

På andra språk

Diskussion om artikeln