Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland öppnade medaljkontot i ungdoms-OS – 16-åriga Rosa Pohjolainen tog silver i storslalom: ”Körde lite för säkert”

Från 2020
Rosa Pohjolainen i farten under ungdoms-OS 2020.
Bildtext Rosa Pohjolainen i farten under ungdoms-OS 2020.
Bild: Jean-Christophe Bott / EPA-EFE / All Over Press

Nu har Finland också öppnat medaljkontot i ungdoms-OS i Lausanne. Rosa Pohjolainen var näst snabbast i flickornas storslalomtävling och knep silver. Hon förlorade guldet med 15 hundradelssekunder – men slutade bara 0,01 sekunder före bronsmedaljören.

Världshistoriens tredje ungdoms-OS pågår som bäst i schweiziska Lausanne. Innan söndagen hade Finland vunnit tio medaljer i tävlingssammanhanget – och nu har skörden utdrygats med ett silver.

Rosa Pohjolainen var nämligen näst snabbast i flickornas storslalomtävling. Pohjolainen fick till två lyckade åk och slutade tvåa bakom endast Amelie Klopfenstein från värdnationen. Marginalen upp till guldet blev 15 hundradelssekunder.

– Det känns bra att få två lyckade åk till stånd i ett spännande läge. Jag gjorde inga större misstag, men körde lite för säkert mot slutet. Det känns ändå riktigt bra, säger Pohjolainen enligt STT.

Pohjolainen bjöd på en stormvarning också i kombinationstävlingen då hon var snabbast av alla i slalom. Där gick ändå guldet till Amanda Salzgeber från Österrike – som slutade trea i storslalomstävlingen.

Salzgebers mamma är den tidigare OS- och VM-guldmedaljören Anita Wachter. Pohjolainen slutade på nionde plats i kombinationstävlingen efter en svagare insats i super-G.

Schweizisk seger också i Adelboden

I världscupen stod i sin tur herrslalom i Adelboden på programmet. Också där var det värdnationen Schweiz som fick fira seger.

Daniel Yule var snabbast i det första åket – och även om han förlorade med över fyra tiondelar mot Henrik Kristoffersen i den andra omgången lyckades han ändå hålla norrmannen bakom sig i sammandraget.

Marco Schwartz från Österrike slutade trea.

Inga finländare deltog i tävlingen.

Diskussion om artikeln