Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kraftig sprängning på Östermalm i Stockholm – stort polispådrag och många evakuerade

Från 2020
Uppdaterad 13.01.2020 16:06.
Två män i polisuniformer står på en gata eller en gård framför bilar skadade av en explosion.  Kriminaltekniker arbetar på platsen efter den kraftig explosionen som inträffade i under natten mot måndagen på Östermalm i Stockholm den 13 januari 2020..
Bildtext Kriminaltekniker arbetar på platsen efter den kraftiga explosionen på Östermalm i Stockholm den 13 januari 2020.
Bild: TT / Lehtikuva

Vid ett-tiden natten till måndag inträffade en kraftig explosion i ett flerfamiljshus i stadsdelen Östermalm i Stockholm. Explosionen hördes över stora delar av Stor-Stockholm. Många boende flydde sina hem och de materiella skadorna beskrivs som omfattande.

Klockan 01.09 (02.09 finsk tid) fick SOS Alarm in det första samtalet om en kraftig smäll på Östermalm, därefter strömmade det in samtal.

Polispådraget var stort. Flera polispatruller, brandbilar och ambulanser kom snabbt till Gyllenstiernsgatan där explosionen inträffade. Nationella bombskyddet larmades, liksom polisens kriminaltekniker.

Ingen skadades i detonationen, men de materiella skadorna är omfattande.

- Vårt mål är att så snabbt som möjligt gripa gärningsmännen, gärningsmannen, gärningspersonen, att förhindra ytterligare sprängningar och vidta trygghetsskapande åtgärder så dom som bor eller vistas i området känner att dom är trygga och att polisen och Stockholms stad bryr sig, sa polisområdeschef Erik Widstrand på en pressträff på måndagen.

Widstrand beskriver explosionen som en av de kraftigaste som förekommit i regionen. Han säger att den här formen av brott framkallar en stor fara för allmänheten och att polisen därför vill ha så mycket iakttagelser och tips som möjligt.

Widstrand säger att polisen i Stockholm samverkar med polisregion Mitt som också hade en sprängning i natt, med den nationella särskilda händelsen Rimfrost och med Säkerhetspolisen.

"Spontanevakuering" av dom boende

Vid fem-tiden på morgonen, finsk tid, intervjuades Stockholmspolisens presstalesman Mats Eriksson i Sveriges radio.

– Just nu vet vi inte så väldigt mycket. Vi vet att det skett en detonation i ett flerbostadshus och att det är omfattande skador på fastigheten och på fordon utanför fastigheten, sa Eriksson.

– Det har skett en spontanevakuering av dom boende. Dom har själva tagit sig ut därifrån. Stockholms stad har öppnat upp Gärdesskolan som ligger i närheten, dit kan folk som evakuerat ta sig, tillade presstalesmannen.

Bilder från platsen visar en söndersprängd port, ett par svårt skadade bilar utanför porten, många krossade fönster och mycket glassplitter.

"Bilar har flyttats av tryckvågen"

Enligt ett vittne som SVT pratat med är det ett stort hål in i en fastighet.

– Delar av balkongen på huset är borta. Dörren har flugit till andra sidan gatan. Man kan se att bilar har flyttats av tryckvågen och är helt demolerade. Jag kan se att i huset mittemot är några fönster borta, särskilt i bottenvåningen. Det är obehagligt när det händer så nära, säger Per Grankvist som bor i närheten av det hus där explosionen inträffade.

Polis står vid ett övergångsställe i Stockholm. I bakgrunden blinkande sirener och polisbilar.
Bildtext Polis, ambulanser och räddningstjänst var snabbt på platsen efter explosionen på Gyllenstiernsgatan i stadsdelen Östermalm.
Bild: Johan Pisoni / SVT

Sveriges radios reporter som var på plats strax efter detonationen berättade om människor i morgonrockar och gråtande barn som lämnade det drabbade bostadshuset.

På samma gata exploderade en bil för en vecka sedan. Polisen utreder om nattens explosion kan ha något samband med tidigare händelser.

Explosion också i Uppsala

Ett par timmar efter explosionen på Östermalm i Stockholm rapporterades om en explosion också i Uppsala.

Den inträffade strax efter klockan tre på natten, lokal tid. Också den explosionen var så kraftig att den hördes i stora delar av Uppsala.

Enligt Tony Frank som är ledningsbefäl vid räddningstjänsten i Uppsala så var det något som detonerade utanför en nattklubb på Nedre Slottsgatan.

- Den var stängd och det finns inga uppgifter om personskador. Den information jag har fått är att det har smällt mellan en bil och själva nattklubben, säger Tony Frank till Aftonbladet.

Källor: SR, SVT, Aftonbladet, Expressen, polisens presskonferens

Artikeln uppdaterades klockan 15.56 framför allt med uppgifter av polisområdeschef Erik Widstrand.