Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stora skrällen i handbolls-EM – Norge skickade hem favoriten Frankrike direkt: "Känns lite härligt att ha slagit ut dem"

Från 2020
Uppdaterad 13.01.2020 09:44.
Sander Sagosen och Nikola Karabatic kramas.
Bildtext Klubblagskamraterna Sander Sagosen och Nikola Karabatic ger varandra en kram efter EM-duellen.
Bild: EPA

Stormakten Frankrike är borta i handbolls-EM. Norge såg till att fransmännen gör sin sämsta insats på länge och säkrade dessutom sitt eget avancemang. För Sverige avgörs allt i sista gruppspelsomgången.

2010-talet var glimrande bra för Frankrikes herrlandslag i handboll. Med ett OS-guld, tre VM-guld och två EM-guld var Frankrike världens bästa handbollsnation.

2020-talet började med en chock i EM. I går kväll skickade Norge hem bronsmedaljören från EM 2018 med buller och bång.

Efter skrällförlusten i premiären mot Portugal var Frankrike piskat att få med sig ett bra resultat mot Norge. I stället blev det en förlust med 26–28, vilket betyder att Frankrike gör sitt sämsta EM på över tjugo år.

– En stor överraskning, säger Norges Christian O’Sullivan till NRK om att Frankrike är borta.

Den norska stjärnan Sander Sagosen gjorde tio av målen för Norge – och han sticker inte under stol med att det känns skönt att knäppa stormakten Frankrike på näsan.

– Det är lite härligt att ha skickat Frankrike ur EM, säger Sagosen till VG.

Sverige behöver seger

Sverige, Norge och Österrike delar på värdskapet för årets handbolls-EM. Norge har inlett mästerskapet på hemmaplan i Trondheim.

– Det har varit en folkfest här, en enorm upplevelse. Det var verkligen stort att spela här i dag. Vi har 9 000 personer bakom oss som hoppar, hejar och skriker. Det är en dröm att spela handboll då, säger Sagosen till NRK.

Tack vare segern mot Frankrike är Norge klart för nästa gruppspel. Det spelas i Malmö.

Dit vill också Sverige ta sig. Efter förlusten mot Slovenien behöver Sverige en seger i tisdagens gruppspelsavslutning mot Polen för att säkra avancemang.

Slovenien firar efter seger mot Sverige.
Bildtext Slovenien tog andra raka segern i EM.
Bild: EPA

Sveriges niometersspelare Kim Ekdahl du Riets var riktigt kritisk efter förlusten i Göteborg.

– Framåt känns det som att vi inte har en enda taktisk lösning på deras försvarsspel. Vi får kämpa för varje mål, säger han till SVT.

Mellanrundan i EM inleds på torsdag och avgörs i Malmö och Wien. Semifinalerna och medaljmatcherna spelas i Stockholm under sista helgen i januari.

Diskussion om artikeln