Hoppa till huvudinnehåll

Sport

47-åringen Jaromir Jagr fortsätter att skriva historia – nu har den tjeckiska hockeyikonen gjort poäng under fem årtionden

Från 2020
Jaromir Jagr i tjeckiska ligan.
Bildtext Jaromir Jagr spelar numera i Kladno i tjeckiska ligan.
Bild: All Over Press

Åldern spelar absolut ingen roll för Jaromir Jagr. Den tjeckiska ishockeyikonen gjorde nya poäng i helgen – en bedrift som gör att han har gjort poäng i proffshockey under fem årtionden.

Med en dryg månad kvar till sin 48-årsdag fortsätter Jaromir Jagr att producera i ishockeyrinken.

När hans Kladno mötte Sparta Prag i helgen i den tjeckiska ligan gjorde Jagr två av målen i 8–4-segern. Dessutom spelade han fram till två fullträffar.

Det speciella med de poängen var att Jagr nådde en ny milstolpe. Matchen var hans första under 2020 – och nu har Jagr gjort poäng i proffsishockey under fem decennier.

Det är bara Gordie Howe som har lyckats med det tidigare.

Jagr inledde sin karriär i den tjeckiska ligan i slutet av 1980-talet. Sedan flyttade han till NHL och spelade i många år i Nordamerika. Han tillhörde ett antal klubbar under sina år i världens bästa liga – senast under säsongen 2017/2018 i Calgary Flames.

Störst framgångar skördade Jagr under tiden i Pittsburgh Penguins. Där var han med och vann två Stanley Cup-titlar. Dessutom har han vunnit ett OS-guld och två VM-guld med landslaget.

Totalt spelade Jagr 1733 grundseriematcher i NHL – och han snittade över en poäng per match. Med 1921 poäng är tjecken tvåa genom tiderna efter Wayne Gretzky.