Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Teknologiindustrin slutar samla in medlemsavgifter för Fackförbundet Pro

Från 2020
Uppdaterad 13.01.2020 14:57.
En skylt med texten "pro" ovanför på toggen av ett flervåningshus i stadsmiljö.
Bildtext Den 10 januari införde Pro övertidsförbud för tjänstemän inom teknologiindustrin.
Bild: Lehtikuva / Teemu Salonen

Teknologiindustrins medlemsföretag upphör tillsvidare med att samla in fackförbundet Pros medlemsavgifter. Beslutet är enligt arbetsgivarorganisationen ett motdrag till Pros varsel om strejk vid 60 teknologiföretag från och med den 27 januari.

Förhandlingsdirektör Jarkko Ruohoniemi vid Teknologiindustrin motiverar beslutet med att strejken och strejkhotet orsakar förluster för företagen.

Ruohoniemi säger att medlemsavgifterna används bland annat till att finansiera den hotande arbetskonflikten och att arbetsgivaren inte stöder sådan verksamhet (länk på finska).

I en kommentar säger Pro enligt nyhetsbyrån STT att arbetsgivarens beslut inte orsakar någon skada och att medlemmarna inte behöver vidta några åtgärder.

Pro motiverar strejkvarslet med att arbetsgivarsidan är ovillig att underlätta en lösning på arbetskonflikten. Framför allt är det de 24 extra arbetstimmarna per år som parterna inte lyckas komma överens om.

Industrifacket varslar om strejk vid över 200 arbetsplatser från och med den 27 januari och Pappersförbundet varslar om strejk med start den 26 januari.

Finlands näringsliv EK uppskattar att de tre strejkerna tillsammans skulle sänka Finlands BNP med 500-600 miljoner euro, medan omsättningen för företagen skulle sjunka med upp till 2 miljarder euro.

Skatteintäkterna skulle enligt EK:s chefsekonom Penna Urrila sjunka med cirka 200 miljoner euro.

Artikeln har uppdaterats med Pro besked om att arbetsgivarnas beslut inte orsakar någon skada.

Diskussion om artikeln