Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Boris Rotenberg förlorade mot fyra finska banker

Från 2020
Boris Rotenberg talar i telefon.
Bildtext Boris Rotenberg. Bilden är från 2018.
Bild: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Den ryske oligarken och finska medborgaren Boris Rotenberg har förlorat en rättstvist mot fyra finländska banker. Helsingfors tingsrätt har förkastat hans stämningsansökan.

I slutet av 2018 stämde Boris Rotenberg fyra finska banker, Nordea, Danske Bank, OP Yrityspankki och Svenska Handelsbanken, för avtalsbrott. Rotenberg anklagade bankkvartetten för avtalsbrott.

Svenska Handelsbanken hade stoppat Rotenbergs företag från att flytta pengar från utländska konton till hans finska bankkonto. De övriga bankerna hade vägrat överföra betalningar från Rotenbergs konto till sina kunders konton. Bankerna motivering var att Rotenberg finns på en amerikansk sanktionslista. Enligt bankerna skulle affärer med personer som finns på sanktionslistan äventyra bankernas ekonomi och bankerna kunde inte ta den risken.

Tingsrätten gick på bankernas linje och konstaterade att det inte är osannolikt att bankerna skulle drabbas av påtagliga ekonomiska risker om de skulle gå med på Rotenbergs önskemål.

Boris Rotenberg är inte på de europeiska sanktionslistorna, men de nordiska bankerna är tvungna att följa amerikanska sanktioner som berör privatpersoner om de vill fortsätta samarbeta med amerikanska banker.

"Skapat enorma förmögenheter under Putins styre"

Bröderna Boris Rotenberg och Arkadij Rotenberg placerades på en amerikansk sanktionslista efter att Ryssland annekterat Krim 2014. Enligt Dagens Industri motiverade USA sanktionerna mot bröderna med att de ska ha profiterat på byggena inför OS i Sotji genom högt prissatta byggkontrakt. Dessutom ska de ha tjänat pengar på uppdrag åt den statliga gasjätten Gazprom, och "skapat enorma förmögenheter under Putins styre av Ryssland", skriver Dagens Industri.

Rotenberg åläggs nu att betala rättegångskostnaderna på 530 000 euro.

Domen har inte vunnit laga kraft.

Diskussion om artikeln