Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Vad är en “riktig” sport?

Från 2020
Xander Schauffele golfar på Sentry Tournament of Champions på Hawaii.
Bildtext Medan du tittar på amerikanen Xander Schauffele som svingar på Sentry Tournament of Champions kan du ställa dig frågan: Är golf en riktig sport?
Bild: LEHTIKUVA/Getty Images/AFP/Editering Yle

Esportens rätt att kalla sig för en sport debatteras trots massiva tittarsiffror och ett enormt marknadsvärde. Men vad är skillnaden på sport och idrott, och vad krävs för att vara en sport... eller idrott?

E-sport är inte en sport - Spela upp på Arenan

Om vi generaliserar rejält tycker många idrottsfans om att förlöjliga idrotter som inte är tillräckligt mycket idrott. Det är till exempel lätt att föreställa sig en soffidrottare, som nyss sett skidåkaren Ivo Niskanen ta guld i klassisk stil, skrocka åt snooker, truppgymnastik eller esport eftersom det minsann inte är en “riktig” sport.

Men finns det något sätt att få ett slut på den debatten? Är det bara ishockey, fotboll, brottning och andra klassiska, fysiska grenar som förtjänar epitetet idrott?

Vi kanske måste börja med definitionen av sport och idrott.

Det svenska språket är frälst med två ord för i stort sett samma sak, som gör det möjligt att skilja på saker och ting. Finskans urheilu och engelskans sport(s) gör debatten extra svår, eller lätt beroende på hur du ser på saken; det engelska ordet definieras av Cambridge universitets ordbok som “ett spel, en tävling eller aktivitet som kräver fysisk prestation och kunnande som spelas eller görs i enlighet med regler, för underhållning och/eller som arbete”.

Sport betyder också en uppsjö andra saker, till exempel “en trevlig, positiv och generös person” (se Great Gatsby och Leo di Caprio) men i grund och botten kräver det alltså en fysisk prestation.

Monika Mikkola seglar Laser Radial.
Bildtext Är segling en riktig sport?
Bild: EPA

I Svenska akademiens ordbok erbjuder orden idrott – “idkande av kroppsövningar som avse att bibringa kroppen styrka och sundhet och den utövande personen vissa fysiska färdigheter” – och sport – “verksamhet som kräver visst mått av kroppsansträngning och färdighet [...] som utövas i syfte att ge utövaren det nöje och den spänning [...] som är förenade med utövandet i att tävla med någon” – lite annorlunda definitioner, men inte kanske tillräckligt?

Definitionen av sport är i stort sett densamma som i engelskan, men då också definitionen av idrott efterlyser en fysisk prestation har vi inte flyttat skyttegravarna så mycket. Det visar sig alltså att det i själva verket är skillnaden mellan “riktiga” former av tävlingar, inte skillnaden mellan sport och idrott, som vi söker efter.

Att spela Starcraft II kräver att du ska ha en konstant arbetande hjärna medan du utför flera hundra kommandon per minut. Att spela golf kräver ett ögonkast på var flaggan står och en så precis sving som möjligt.

Är det då tävlingsmomentet som avgör vad som är en “riktig” sport/idrott? Nej det duger inte, eftersom esport, tävlingsdans och hotdog-ätning är tävlingar, samtidigt som de hör till de sporter som enligt vissa inte är "riktiga".

Så vad ska schack, darts, biljardspel och Counterstrike göra för att försvara sig mot traditionalister som förnekar dem en plats i idrottens finrum? Vad ska segling, golf och fäktning göra, som enligt många inte platsar i rummet? Eller bilsporten? Eller (inne)bandy? Listan på ifrågasatta grenar kan göras lång.

Kanske riktiga sporter, ett urval

Om vi fokuserar på fysisk prestation är det relativt lätt att skilja på till exempel rugby och esport. Men då vi ska dra gränsen är det svårare. Att spela Starcraft II på professionell nivå kräver att du ska ha en konstant arbetande hjärna, med blicken fixerad på en hord av ljusdioder medan du utför flera hundra kommandon per minut. Att spela golf kräver, karikerat, ett ögonkast på var flaggan står och en så precis sving som möjligt.

Ett återkommande krav som ordböcker och idrottens paraplyorganisationer ställer på sysselsättningar som vill kallas idrott är att de ska ha definierade regler som styrs av idrottens organisation. Här blir det oklart på vilket sätt League of Legends inte uppfyller det här kravet, samtidigt som darts, alltså pilkastning, ofta får vara med i de stora sammanhangen.

League of Legends
Bildtext League of Legends-finalen 2019 hade tiotals miljoner tittare, men ändå kritiseras sporten som inte en riktig sport.
Bild: Riot Games

Problemet verkar vara att esport som helhet inte har en internationell organisation där de alla samlas. På många sätt är esport som friidrott – en benämning med en uppsjö av grenar under sig.

Reglerna för att vara en riktig sport kan alltså summeras till att grenen i fråga ska vara

  • en tävling
  • ens en gnutta fysiskt ansträngande
  • ha regler

men det har ändå ingen skillnad då vi diskuterar detta med varandra.

Det beror ändå på din attityd till sport.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln