Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Efter brittiska kungahusets krismöte: Drottningen godkänner prins Harry och hertiginnan Meghans önskan om ett självständigt liv

Från 2020
Meghan och prins Harry går bredvid varandra på väg ut ur bild.
Bild: Dominic Lipinski / EPA

Storbritanniens drottning Elizabeth II har gått med på en övergångsperiod för Harry och Meghan efter att paret överraskande meddelade att det kommer stiga åt sidan.

Efter krismötet som hölls på drottningens gods Sandringham i Norfolk under måndagen meddelar drottningen att hon godtar prins Harry och hans hustru hertiginnan Meghans önskan om ett självständigt liv där de kan bo både i Storbritannien och i Kanada.

Drottningen säger att mötet var väldigt konstruktivt och att hon stöder och förstår Harry och Meghans önskan att leva ett mer självständigt liv. I uttalandet framgår ändå att drottningen hade föredragit att de skulle ha fortsatt sina kungliga uppdrag på heltid.

Ett slutgiltigt beslut om arrangemangen kommer att fattas inom snar framtid, meddelar drottningen.

Här kan du läsa uttalandet i sin helhet (på engelska).

Prinsparet strävar efter att bli ekonomiskt oberoende av det brittiska hovet. Vad exakt det innebär är fortfarande oklart.

Nyheten om prinsparets önskan skakade om Storbritannien, främst eftersom hovet inte ska ha blivit informerat om beslutet förrän paret gick ut med det på Instagram.

Källor: BBC, The Guardian

Diskussion om artikeln