Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Iran nekar till att ha mörkat nedskjutning av passagerarplanet – de inblandade länderna träffas på torsdag

Från 2020
Iranska sympatiyttringar för offren i passagerarplanet som sköts ner. Demonstranter - bland dem ovanligt många unga kvinnor - utanför universitetet Amir Kabir i Teheran 11.1.2020
Bildtext Erkännandet om nedskjutningen resulterade i protester.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Iran har mött sträng kritik efter att i lördags ha erkänt att man skjutit ned det ukrainska passagerarplanet av misstag. Avslöjandet kom tre dagar efter kraschen, där alla 176 personer ombord dog.

Till en början nekade Iran till uppgifter om att ha skjutit ned planet, och erkännandet ledde till flera regimkritiska demonstrationer - främst i huvudstaden Teheran. Videomaterial på protester där polis skjuter skarpt mot demonstranter har spridits på nätet.

– I dessa sorgliga dagar har kritik riktats mot företrädare och myndigheter. Vissa har till och med anklagats för att ha ljugit och mörkat, men i ärlighetens namn var det inte så, säger en talesperson för regeringen i statlig tv.

Talespersonen hävdar att man gått ut med den information man haft tillhanda, och att inte alla detaljer var klara innan i lördags.

Inblandade länder träffas i London

De fem länder som hade medborgare ombord på planet kommer träffas i London på torsdag för att diskutera eventuella rättsliga åtgärder.

Irans president Hassan Rouhani har försäkrat att de som är ansvariga för olyckan ska ställas till svars, säger Ukrainas utrikesminister Vadym Prystaiko i en intervju för BBC.

Iran har fortfarande planets svarta lådor, men enligt kanadensiska myndigheter kommer åtminstone Kanada få en stor roll i undersökningen och analyseringen av resultat.

Källor: AFP, Reuters, BBC