Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Grundlagsutskottet hör utrikesminister Haavisto om al-Hol-barnen för eventuellt åtal i riksrätt

Från 2020
Programmet är inte längre tillgängligt
Grundlagsutskottet hör utrikesminister Haavisto om al-Hol-barnen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Utrikesminister Pekka Haavistos agerande i al-Hol-saken når igen riksdagen. Nu ska grundlagsutskottet utreda om ministern har brutit mot lagen och borde åtalas i riksrätten.

Initiativet kommer från tio riksdagsledamöter från oppositionen, Sannfinländarna, Samlingspartiet och Kristdemokraterna.

I tidningsintervjuer har riksdagsledamöterna varit försiktiga med att döma Haavisto på förhand. De säger att det måste utredas om han har gjort sig skyldig till olagligheter i jobbet som utrikesminister.

Grundlagsenlig behandling om ministeransvar

Nu handlar det om juridik och inte om politik, säger de tio som har undertecknat anmärkningen. Andra anser att presidentspelet redan har kommit igång.

En anmärkning från tio riksdagsledamöter räcker för att grundlagsutskottet måste inleda en undersökning.

Om grundlagsutskottet skulle komma fram till att Haavisto har agerat olagligt är åtal i riksrätten slutsteget.

Självsvåldig minister som gått förbi både regering och riksdag?

De oppositionella riksdagsledamöterna vill utreda framförallt dessa frågor:

  • Har utrikesminister Haavisto pressat sina tjänstemän till olagliga beslut i fråga om barnen i det kurdiska al-Hol-lägerfängelset i Syrien?
  • Var processen att byta ut en av tjänstemännen – eller att sända en annan representant till al-Hol-lägret, en som kanske var fogligare att lyda ministerns order – laglig?
  • Och har ministern följt lagen när han inte förde ärendet till statsrådets beslut utan bestämde själv, dessutom utan föredragning av någon tjänsteman.

Går det att stoppa hemtagningen av barnen med mödrar?

Det som oppositionen egentligen vill veta kom fram i interpellationsdebatten i riksdagen före jul.

Frågan lyder: Går det att förhindra att det kommer IS-krigare till Finland om man tar hem finländare från det beryktade al-Hol-lägret?

Barn och kvinnor på lägret al-Hol i Syrien där fruar till IS-medlemmar och deras barn hålls.
Bildtext Arkivbild från al-Hol-lägret i Syrien
Bild: AFP / Lehtikuva

De grönas utrikesminister kritiserades också för att ha planlagt att inte bara barnen utan också de finländska mammorna skulle tas hem från IS-lägret.

Många riksdagsledamöter i oppositionen har gjort klart att de inte vill ha hit varken barn, mammor eller andra anhöriga, oberoende av om de är finländare eller invandrare.

Sällsynt procedur

Utrikesminister Haavisto hörs när behandlingen startar på tisdagsmorgonen.

Man ska också höra den konsulära chefen Pasi Tuominen, det vill säga den tillfälligt utbytta chefen som nu är tillbaka i jobbet.

Riksåklagaren Raija Toiviainen och biträdande riksåklagare Jukka Rappe ska också höras i utskottet. Det är de som skulle stå för åtalet, ifall grundlagsutskottet och riksdagen beslutar om det.

Riksrätt som ett medel för att avgöra hur lagligt ministrar har skött sitt jobb är väldigt sällsynt. Det är inte heller meningen att användas ofta.

Ett vanligare, politiskt sätt att byta ut ministrar är interpellationen, men det misslyckades före julen.

"Uppsåtligt eller grovt oaktsamt brott"?

Grundlagen talar om att åtal mot en medlem av statsrådet kan väckas, om ministern uppsåtligen eller av grov oaktsamhet på ett väsentligt sätt har brutit mot de skyldigheter som hör till en ministers uppgifter.

Eller om ministern i övrigt har förfarit klart lagstridigt i sin ämbetsutövning.

En ickejurist kunde förstås fråga när det har blivit olagligt att hjälpa barn i nöd.

Men nu är det större principer som prövas. De fem sannfinländarna, fyra samlingspartisterna och en kristdemokrat som har skrivit under anmärkningen vill utreda om alla steg i processen har följt lagen.

De säger sig vilja utreda om utrikesministern kan anses ha missbrukat sin tjänsteställning. Straffet kunde i så fall bli avsättning och fängelse i upp till fyra år.

Taggtråd i flyktingläger.
Bildtext Flyktingläger i Syrien.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Tyst från al-Hol

Tillsvidare har bara två av de omtalade barnen fått lämna Syrien och kommit till Finland. Efter nyår har det varit tyst om dem och om eventuella nya försök att ta hem barnen.

Samtidigt har oroligheterna i Mellanöstern har ökat.

Utrikesminister Haavisto ska i dag också höras i ett annat utskott. Inför utrikesutskottet ska han redogöra för EU-utrikesministrarnas möte i Bryssel den senaste veckan.

På utskottets agenda står också en aktuell debatt om läget i Mellanöstern.

Diskussion om artikeln