Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA slutar kalla Kina "valutamanipulatör" – på onsdag ska första delen av ett nytt handelsavtal undertecknas

Från 2020
Uppdaterad 14.01.2020 06:42.
Kinas vice premiärminister Liu He anlände till Washington på måndag för undertecknandet av fas 1-avtalet. På en arkivbild från Vita huset den 4 april 2019 talar Liu He med president Donald Trump.
Bildtext Kinas vice premiärminister Liu He anlände till Washington på måndag för undertecknandet av fas 1-avtalet. På en arkivbild från Vita huset den 4 april 2019 talar Liu He med president Donald Trump.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA:s finansministerium har beslutat släppa benämningen "valutamanipulatör" på Kina inför undertecknandet av fas 1-handelsavtalet på onsdag. Det är ytterligare ett tecken på vapenvila i handelskriget.

Det var i augusti i fjol som USA:s president Donald Trump – och sedan också det amerikanska finansministeriet – anklagade Kina för att medvetet försvaga sin valuta för att få handelsfördelar.

Finansministeriet tilldelade Kina beteckningen "valutamanipulatör" och det var första gången sedan 1994 som något land fick den benämningen av USA.

Anklagelsen om kinesisk valutamanipulation överraskade många analytiker som ansåg att USA hade fel.

Enligt det amerikanska finansministeriet kan man nu överge anklagelsen, eftersom den kinesiska valutan har stärkts och Kina har lovat att inte devalvera sin valuta i kommersiella syften, inom ramen för det avtal som USA och Kina ska underteckna.

Beslutet ses som en gest av välvilja inför undertecknandet.

Detaljerna i det nya avtalet avslöjas först på onsdag

Kinas vice premiärminister Liu He har redan anlänt till Washington för att delta i underteckningsceremonin på onsdagen.

Detaljerna i det så kallade fas 1-avtalet har ännu inte avslöjats.

Det man vet är att USA stoppat nya tulltariffer på kinesiska konsumtionsvaror i utbyte mot kinesiska löften om ökad import av amerikanska jordbruksprodukter.

Kina har också lovat se över hanteringen av tekniköverföring från utländska företag i Kina.

Kina har anklagats för att stjäla utländsk teknik, det vill säga göra intrång i immaterialrätten. Några större strukturella reformer i handeln tros Kina inte ha gått med på.

Den första delen av ett nytt handelsavtal mellan USA och Kina ses ännu inte som ett slut på handelskriget, utan snarare som en vapenvila.

President Trump uppgav i förra veckan att länderna kan börja förhandla om fas 2-delen av handelsavtalet snart, men att det är möjligt att undertecknandet av det avtalet kan dröja till efter det amerikanska presidentvalet i november.

Trump sade sig tro att han kan "få ett mycket bättre avtal" på det sättet.

Källor: Reuters, AP, Yle