Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Barcelona sparkar sin tränare trots prickfritt ligasaldo – ersättaren redan klar: "En förespråkare av offensiv fotboll som bygger på bollinnehav"

Från 2020
Quique Setién och Ernesto Valverde hälsar på varandra före en ligamatch 2018–19.
Bildtext Quique Setién och Ernesto Valverde hälsar på varandra före en ligamatch säsongen 2018–19.
Bild: imago/Action Plus/ All Over Press

Den stora fotbollsklubben Barcelona sparkar sin chefstränare Ernesto Valverde. Trots två spanska ligaguld och serieledning under sin tredje säsong i klubben fick Barcelonaledningen nog. Ersättaren heter Quique Setién och sägs förespråka en fotboll som är kännetecknande för Barcelona.

Den nu 55-årige Ernesto Valverde tog över Barcelona sommaren 2017. Det blev två ligaguld (2017–18, 2018–19) på två försök men i Champions League har det inte gått vägen.

Våren 2017 åkte Barcelona ut mot Roma i kvartsfinalen, trots en 4–1-hemmaseger i den första matchen. Roma vann sin hemmamatch med 3–0 och gick vidare på bortamål.

Våren 2018 blev det ett liknande magplask i semifinalreturen mot Liverpool. Barcelona vann hemma med 3–0 men förlorade på Anfield med 0–4.

Ligaledning och vidare i Champions League

Barcelona hade under hösten 2019 inga större problem med att säkra sin Champions League-slutspelsplats. Laget vann sin grupp och ställs i åttondelsfinalen mot italienska Napoli.

I den spanska ligan har Barcelona bara vunnit en av sina fyra senaste matcher men leder trots det ligan. Både ettan Barcelona och tvåan Real Madrid har 40 poäng halvvägs, medan trean Atletico Madrid och fyran Sevilla skuggar på 35 poäng var.

2–3-hemmaförlusten i den spanska supercupens semifinal i torsdags mot Atletico Madrid blev spiken i kistan för Valverde då klubbledningen nu meddelar att han får gå. Under Valverdes tid i Barcelona vann laget över 66 procent av matcherna.

"Förespråkare av offensiv fotboll"

Den 61-årige Quique Setién ersätter. Setién var en ligaprofil i La Liga under 70-, 80-, och 90-talet. Han blev tränare år 2001 och har sedan dess haft ansvaret för en rad spanska klubbar.

Säsongerna 2015–17 tränade han ligaklubben Las Palmas och 2017–19 Real Betis. Setién lämnade Real Betis sommaren 2019.

Kontraktet med Barcelona är två och ett halvt år långt och tar alltså slut efter säsongen 2021–22.

– Under sin karriär har han varit en förespråkare av offensiv fotboll som bygger på bollinnehav och som har varit attraktiv för supportrarna, skriver Barcelona på sin webbplats.

Barcelonas säsong fortsätter med en hemmamatch mot ligatian på Granada på söndag.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Diskussion om artikeln