Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den libyska krigsherren Haftar lämnade Moskva utan att underteckna avtal om vapenvila

Från 2020
Fayez al-Sarraj (till vänster) och Khalifa Haftar (till höger) möttes inte ansikte mot ansikte i Moskva.
Bildtext Fayez al-Sarraj (till vänster) och Khalifa Haftar möttes inte ansikte mot ansikte i Moskva.
Bild: AFP / Lehtikuva

De libyska rivalerna Fayez al-Sarraj och Khalifa Haftar hade lockats till Moskva av Ryssland och Turkiet. Sarraj gick med på att underteckna ett avtal om vapenvila, men det gjorde inte Haftar.

Det ryska utrikesministeriet bekräftade att krigsherren Haftar lämnat Moskva utan att underteckna ett avtal om vapenvila i Libyen.

Enligt Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov kommer Ryssland att fortsätta sina ansträngningar för att få till stånd en vapenvila mellan de stridande parterna.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov hälsade Haftar välkommen i Moskva på måndagen.
Bildtext Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov hälsade Haftar välkommen i Moskva på måndagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

General Khalifa Haftars LNA-milis kontrollerar praktiskt taget östra och södra Libyen och hans offensiv mot huvudstaden Tripoli har pågått sedan i april.

Ryssland har under en längre tid anklagats för militärt stöd till Haftar. Ryska legosoldater uppges strida med Haftars milis.

Fayez al-Sarraj leder den FN-erkända Nationella Samförståndsregeringen (GNA) i Tripoli, men har alltså tappat allt mer mark till Haftar. Turkiet fattade nyligen beslut om att skicka styrkor till Libyen till stöd för GNA.

Rysslands president Vladimir Putin och hans turkiske kollega Recep Tayyip Erdoğan ville undvika att hamna på kollisionskurs i Libyen och har nu försökt få de stridande parterna i Libyen att komma överens om en vapenvila.

En libysk pojke undersökte en byggnad strax öster om Tripoli efter en flygattack under helgen.
Bildtext En libysk pojke undersökte en byggnad strax öster om Tripoli efter en flygattack under helgen.
Bild: /All Over Press

Haftar har ansett sig kunna erövra Tripoli ännu i vinter och har varit mindre förtjust i tanken på en vapenvila än hans rival, den hårt trängda al-Sarraj.

Sedan måndagen har Haftar och al-Sarraj fört indirekta förhandlingar i Moskva, men något avtal om vapenvila blev alltså inte av - åtminstone ännu.

Förhandlingarna fortsätter i Berlin?

Enligt obekräftade uppgifter ska Haftar ha krävt att turkiska styrkor inte skulle ha någon som helst roll i Libyen, inte heller som övervakare av en vapenvila.

Libyska Al-Ahrar uppger att Haftar nu vill ha tilläggstid för att studera detaljerna i avtalet och eventuella alternativa lösningar. Enligt Al-Ahrar förväntar sig Haftar att bli inbjuden till de Libyen-samtal i Berlin som förbundskansler Angela Merkel utlovat inom kort.

Källor: AFP, AP, Reuters, Yle