Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Grundlagsutskottets granskning av Haavistos agerande blir omfattande: "Otillräckliga och motstridiga berättelser"

Från 2020
Uppdaterad 14.01.2020 16:03.
Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) med sammanbiten min.
Bildtext Pekka Haavisto (Gröna) gav inga kommentarer efter mötet.
Bild: Lehtikuva

- Behandlingen i grundlagsutskottet var saklig och koncentrerad. Så beskrev grundlagsutskottets ordförande Johanna Ojala-Niemelä den första dagens förhör om utrikesminister Pekka Haavistos agerande kring al-Hol-barnen och deras mödrar.

Utskottet förhörde ministern i två timmar om detaljer kring hans agerande och om han har brutit mot lagstiftningen om ministeransvar.

Efter ministern hördes den tjänsteman han anklagas för att ha försökt sparka, konsulära chefen Pasi Tuominen. Båda vägrade efteråt att svara på journalisternas frågor.

Också riksåklagarämbetets Raija Toiviainen och Jukka Rappe deltog och hördes under mötet.

Hemlig behandling

Mötet hålls bakom lyckta dörrar och pressen får inte närvara. Grundlagsutskottet håller alla förhör och handlingar hemliga tills ärendet är slutbehandlat någon gång i vår.

Enligt utskottsordförande Johanna Ojala-Niemelä (SDP) sker hemligstämplingen både för att skydda de berörda och med hänvisning till offentlighetslagstiftningen när det gäller hemliga dokument i statsrådet.

Grundlagsutskottets ordförande framför journalisternas mikrofoner.
Bildtext Johanna Ojala-Niemelä (SDP) bevarade pressens frågor efter utskottsmötet.
Bild: Lehtikuva

De enda som uttalade sig efter mötet var utskottets ordförande Johanna Ojala-Niemelä och utskottsrådet Matti Marttunen.

Grundligt och färggrant, men också otillräckligt och motstridigt

Ordförande Johanna Ojala-Niemelä betecknade berättelserna de har hört som grundliga och färggranna, men också otillräckliga och motstridiga.

Utskottet ber nu om all dokumentation i ärendet från Utrikesministeriet; beslut, anteckningar och e-post.

Utskottet prickade in fyra nya mötesdatum i början och mitten av februari, när riksdagen igen är samlad. Ett tiotal experter ska då höras.

Efter det inleds utskottets egentliga arbete. Eventuellt ska också utrikesministern höras igen.

Tre av de anmälande riksdagsledamöterna sitter med också i utskottet. Det är Heikki Vestman och Wille Rydman från Samlingspartiet och Sari Tanus (KD). De kommenterade inte frågan efter mötet.

Majoriteten av de tio undertecknarna kommer från Sannfinländarna. Den enda från oppositionen som inte deltar i aktionen är Harry Harkimo från Rörelse nu.

Alla ordinarie medlemmar i grundlagsutskottet var inte på plats på tisdagen. Till exempel svenska riksdagsgruppens Mats Löfström är på resa i Washington DC.

Artikeln har uppdaterats under dagen.

Diskussion om artikeln