Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Irans president vill bestraffa dem som bär ansvaret för flygkraschen - "Smärtsamt och oförlåtligt brott"

Från 2020
Uppdaterad 14.01.2020 11:42.
Nuoren naisen kuv on asetettu kiveykselle. Ympärillä on kynttilöitä ja kukkia.
Bildtext Det ukrainska passagerarplanet med 176 personer ombord träffades av en iransk luftvärnsmissil kort efter att ha lyft från Teheran
Bild: /All Over Press

Irans president Hassan Rohani hotar att bestraffa dem som bär ansvaret för att ett ukrainskt passagerarplan sköts ner och 176 personer omkom. Rohani sade i ett tv-tal att det var ett smärtsamt och oförlåtligt brott som fler än en person begick.

Irans president kräver också att man bildar en särskild domstol som utreder nedskjutningen med hjälp av experter.

- Det här är inget vanligt fall. Hela världen kommer att följa med domstolen. Fler än en person bär ansvaret, det finns andra också och jag vill att detta sägs ut ärligt, sade Rouhani.

– Det är viktigt för vårt folk att vem som helst på vilken nivå som helst som var ansvarig eller vårdslös straffas.

Iran förnekade till en början att planet sköts ner, men militären har sedermera erkänt att Revolutionära gardets luftvärn sköt ner planet av misstag i tron att det var en frågan om en amerikansk kryssningsmissil

Det är enligt Rouhani ett "ett bra första steg."

Irans president Hassan Rouhani håll på söndag kväll ett tal till nationen där han sa att folket har rätt att få sin röst hörd men varnade för våld
Bildtext President Hassan Rohani kräver en öppen och ärlig utredning om nedskjutningen
Bild: EPA-EFE/PRESIDENTIAL OFFICIAL WEBSITE

Enligt juridiska myndigheter har flera personer gripits på grund av nedskjutningen av planet.

- Omfattande utredningar har ägt rum och en del individer har arresterats, säger talesmannen Golamhossein Esmaili.

Kommendören för Revolutionära gardets flygvapen och missilstyrka, brigadgeneralen Amirali Hajizadeh som har tagit på sig det fulla ansvaret, säger att missilen inte avfyrades på hans order, utan av den ansvarige missil operatören som själv fattade beslutet.

Det ukrainska Boeing 737-800-planet träffades av en missil kort efter ha lyft i Teheran förra veckan, bara några timmar efter att Iran hade avfyrat över 20 missiler mot amerikanska mål i grannlandet Irak.

176 personer omkom i nedskjutningen den 8 januari, bland dem 82 iranier, 57 kanadensare, 11 ukrainare och 17 personer som bodde i Sverige.

Myndigheternas lögner och vägran att genast ta ansvar genast efter nedskjutningen har utlöst omfattande, våldsamma protester i Iran, som allt mer har riktats mot landets högsta ledning.

Det har till och med hörts krav på att den högsta andlige ledaren ajatolla Ali Khamenei avgår.

Säkerhetsstyrkor har svarat med hård hand, bland annat genom att skjuta skarpt mot demonstranter i Teheran.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau.
Bildtext Justin Trudeau anser att både Iran och USA bär ansvar för nedskjutningen
Bild: AFP / Lehtikuva

Trudeu: USA medskyldigt

Kanadas premiärminister Justin Trudeau säger att USA delvis bär ansvaret för nedskjutningen som alltså krävde 57 kanadensiska dödsoffer.

– Om det inte hade varit för den upptrappade spänningen i regionen skulle dessa kanadensare vara hemma med sina familjer nu, sa Trudeau i en tv-intervju.

Han tillade att han självklart hade uppskattat om han hade informerats i förväg om USA:s planerade drönarattack mot den iranske generalen Qasem Soleimani den tredje januari.

Det var mordet på Soleimani som ledde till ökad spänning och iranska hämndattacker mot amerikanska baser Irak.

Trudeau säger att han i samtal med president Donald Trump framförde behovet av tydliga svar om hur detta kunde hända och hur man kan säkerställa att det inte händer igen.

Han undrar också hur det var möjligt att den internationella flygplatsen i Teheran var öppen trots pågående missilattacker mot Irak.

Iran har bjudit in kanadensiska experter att delta i undersökningarna av flygplansvraket.

Diskussion om artikeln