Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Snart är hela städer och industrier uppkopplade till 5G – det ställer också helt nya krav på säkerhet och försvar

Från 2020
Vy från elektronikmässan Consumer Electronics Show i Las Vegas den 9 januari 2020.
Bildtext Vy från elektronikmässan Consumer Electronics Show i Las Vegas den 9 januari 2020.
Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press

Uppkopplad industri, självkörande fordon, medicinska operationer på distans. 5G-nätet är så snabbt att det kommer att revolutionera hur samhället är uppkopplat. Det här innebär stora möjligheter men också en ny sårbarhet.

Med nedladdningshastigheter på 1 gigabit per sekund kommer 5G att revolutionera inte bara hur människan är uppkopplad till nätet utan hur maskiner och program och hela branscher är det: logistik, transport, jordbruk och hela städer.

Samtidigt lever vi i en tid där säkerhetsexperternas varningar fokuserar mycket på cyberattacker och påverkanskampanjer, och då gör 5G-nätet inte ekvationen lättare.

5G-nätets möjligheter och utmaningar diskuterades i flera programpunkter på den svenska försvarskonferensen Folk och försvar i Sälen på måndag.

– Den positiva utvecklingen vi ser med digitaliseringen gör samtidigt att attackytan för cyberattacker växer, sa Ulf Pehrsson på Ericsson.

Ericsson hör tillsammans med Nokia till de europeiska företag som globalt står för en stor del av utvecklingen av 5G-näten.

– I den första vågen av 5G, de nät som nu byggs ut, är det bara en kraftfullare version av 4G. Men i nästa steg kan vi tala om en verkligt revolutionerande utveckling, när miljarder IOT, Internet of things, kopplas upp.

Beroende ökar sårbarhet

Pehrsson talade om uppkopplad industri, självkörande fordon, medicinska operationer på distans.

– Många av de här lösningarna kommer att bygga på en oerhört snabb signaleringstid i näten, ett fåtal millisekunder, vilket möjliggör lösningar som definitivt inte kan levereras med dagens 4G. 5G blir en kommunikationsplattform som stöder samtliga sektorer i våra samhällen, sa Pehrsson.

Men samtidigt sker en dramatisk förändring av cybersäkerhetsdebatten. Och det handlar inte om att 5G-nätet i sig är en säkerhetsrisk, utan att vi blir mer sårbara med allt vi är beroende av att koppla upp.

– Det handlar om uppkopplingsgraden i samhället: vad man kopplar upp och hur mycket vi kopplar upp, hur vi är beroende av att ha en nätanslutning för att göra nånting, och hur mycket som kan fjärrstyras, sa Åsa Sundberg från Teracom.

Statsägda Teracom äger och driver marknätet för radio och TV i Sverige och är specialiserat på nätkommunikationslösningar för samhällsviktig verksamhet. Där börjar 5G ha större betydelse.

I krisläge måste de som hjälper få tillgång till nätet

Sundberg listar till exempel vad som måste fungera i en krissituation: man måste kunna garantera att alla i landet kan få varningar och korrekt information.

– Det handlar om att kunna få jättemycket kapacitet omedelbart till en viss plats, där det brinner eller är någon slags katastrof. De som kommer dit och ska lösa situationen måste ha garanterad tillgång till kommunikationsvägar.

Vid kommunikationsstormen som sker vid en kris när alla vill ha tag på sina nära och kära måste de som ska hjälpa garanteras tillgång till kommunikationskanalerna.

Det måste finnas överlappande funktioner, alternativ elförsörjning, utbildad personal som kan sköta service och snabbt bygga upp nytt vid behov. Nätet får dessutom inte vara byggt så information kan manipuleras på något sätt, och det måste fungera också om man till exempel är tvungen att stänga landets gränser.

Krav på leverantörerna - och ska Kina få vara med?

Det här betyder att det måste ställas krav på leverantörerna. Kraven på att säkra 5G-näten och göra riskbedömningar har ökat. 5G fanns med bland annat i slutsatserna från det senaste Natotoppmötet i december.

I går skrev The Guardian om hur USA varnat Storbritannien om att det vore rena vansinnet att använda kinesisk teknologi för 5G-nätet. Att använda Huaweiteknologi i brittiska 5G-nätverk skulle utsätta transatlantisk underrättelseverksamhet för risker, varnades de brittiska ministrarna.

I Sverige pågår samma diskussion. Linda Jerneck, ledarskribent på Expressen, har bevakat frågan mycket och önskar politikerna tydligare tog tag i den. Hon påminde i en paneldiskussion om att Sverige har privatiserat stora delar av samhällsinfrastrukturen som nu kan ha utländska företag som ägare.

– Att göra samhället mer robust, särskilt i en position där vi har en massa sårbarheter redan i dag, kommer att vara dyrt, sa Jerneck på scenen.

För Expressen skriver hon vidare om säkerhetsfrågorna när utländska företag är med och bygger upp samhällsviktig infrastruktur i Sverige. I klartext: "Den rimliga slutsatsen är att företag från Kina, som enligt lag är bundna att ge underrättelsetjänsten tillgång till all information, utesluts. Risken är helt enkelt för stor."

– Det här är tuffa, jobbiga diskussioner i politiken, men det är just här vi behöver politiken - att ta just de frågorna där det är viktiga värden som står mot varandra, sa hon på scenen.

– Vi vill vara ett land som välkomnar investerare, men det är också så att vi vill ha kontroll över vissa viktiga delar av samhället.

Diskussion om artikeln