Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska bluffofficeren väcker frågor också i Finland: "Min fantasi räcker inte till"

Från 2020
Uppdaterad 15.01.2020 15:08.
Soldater i stridsmundering står framför rök. De svenska soldater deltar i ett slutprov 2014.
Bildtext Den svenska bluffofficeren har bland annat tjänstgjort som major i Afghanistan. Bilden är inte kopplad till fallet.
Bild: Robin Krüger/Försvarsmakten

Fallet med den nyligen avslöjade bluffofficeren ska utredas, lovar den svenska försvarsmakten. Utredningen kan vara av intresse också för Finland, med tanke på det täta finsk-svenska försvarssamarbetet.

- Min fantasi räcker inte till hur det här ens vid ett enstaka tillfälle skulle kunna hända inom Finlands försvarsmakt, säger försvarets informationschef Max Arhippainen till Svenska Yle.

Dagens Nyheter rapporterade för ett par dagar sedan om mannen som har lyckats göra karriär inom den svenska försvarsmakten i närmare 20 års tid, med hjälp av förfalskade examensintyg och andra dokument.

- Det här är allvarligt. Det här ska inte ske och vi får nu gå till botten med detta, säger överbefälhavare Micael Bydén i ett kortfattat pressmeddelande.

Den stora frågan lyder varför ingen utredning gjorts tidigare och hur mannen kunnat fortsätta sin militära karriär såpass länge.

Tjänstgjorde i Afghanistan tillsammans med finländare

Enligt DN:s uppgifter handlar det om en person som försökte komma in på en officersutbildning i Enköping år 1999 med hjälp av förfalskade betyg.

Trots att mannen tvingades lämna officershögskolan på grund av betygsfusket, har han ändå ett intyg över avlagd officersexamen. Intyget är undertecknat av en överste som enligt DN:s källor inte existerar.

Bluffofficeren har därmed kunnat fortsätta sin bana, och av allt att döma lyckats såpass väl i sina arbetsuppgifter att han inte har väckt några misstankar.

Mannen har bland annat tjänstgjort som major i Afghanistan, något som egentligen kräver fortbildning, men sådan utbildning har han inte heller, enligt DN.

Helsingin Sanomat har talat med en finländsk officer, som tjänstgjorde samtidigt vid samma förband i Afghanistan. Han säger sig vara mycket överraskad över DN:s avslöjanden och hade själv inte noterat någonting avvikande i den svenske mannens bakgrund.

Finländska fredsbevarare patrullerar i Afghanistan, 2014.
Bildtext Finländska fredsbevarare patrullerar i Afghanistan. Arkivbild från 2014.
Bild: Yle

- Svenskarna har nog all orsak att kolla sina system, säger Max Arhippainen.

Vet ni om den svenske bluffofficeren gjort något som till exempel försatt någon av hans kolleger i Afghanistan i fara?

- Jag har ingen kunskap om hans tjänstgöring, svarar Arhippainen.

Avslöjades av Kustbevakningen

Mannen avslöjades inte förrän år 2018, då han hade fuskat till sig en chefspost vid den svenska kustbevakningen. Kustbevakningen säger sig då ha informerat både försvaret och den svenska säkerhetspolisen, men informationen nådde tydligen inte fram.

Sommaren 2019 blev mannen nämligen handplockad som stabschef för den svenska fredsbevarande insatsen i Mali, men det dröjde inte länge förrän han stängdes av också från den tjänsten. Mannen är nu arbetsbefriad med lön, enligt DN.

"Otänkbart" i Finland

Max Arhippainens bedömning är att liknande examensfusk är praktiskt tagit omöjligt i Finland. Alla finländska yrkesofficerare går samma utbildningsväg via Kadettskolan och Försvarshögskolan, och nätverken som skapas där innebär att de flesta officerare i stort sett samma ålder känner ganska väl till varandra.

Alla som blivit reservofficerare finns också införda i särskilda register, och säkerhetskontroller utförs regelbundet.

- Det är otänkbart att någon skulle kunna bluffa sig till en tjänst som yrkesofficer, säger Max Arhippainen.

- Men man ska väl aldrig säga aldrig, om någon hade frågat mej i förrgår skulle jag ha svarat att det är omöjligt också i Sverige, säger Arhippainen.

Diskussion om artikeln