Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Israelisk polis grep riksdagsledamoten Anna Kontula (VF) då hon misstänktes försöka ta sig in i Gaza

Från 2020
Uppdaterad 14.01.2020 14:35.
Anna Kontula eduskunnassa 23.10.2019
Bildtext Anna Kontula är 42 år och blev invald i riksdagen 2011.
Bild: Pekka Tynell / YLE

Vänsterförbundets Anna Kontula greps av israelisk polis på måndagen. Kontula försökte ordna en demonstration på gränsen till Gaza för att fästa uppmärksamhet vid den svåra situationen i Gaza.

Anna Kontula var tillsammans med en internationell aktivistgrupp då hon greps. Hon var på polisstationen över tio timmar, innan hon släpptes på måndag kväll.

Kontula ville med aktionen fästa uppmärksamhet vid att också Finland med sina vapenköp stödjer bygget av muren på Västbanken och mänskorättsbrotten i Gaza.

- Att jag gick med i ett så här radikalt projekt beror på att jag tycker att Finland behöver vakna upp och inse vad vi håller på med. Vi stödjer med medborgarnas skattemedel ett land som gör sig skyldigt till brott mot mänskliga rättigheter och krigsbrott - det är ryggradslöst och det borde vi sluta med, säger Kontula per telefon från Tel Aviv.

Israels försvarsministerium har enligt Kontula nyligen publicerat en rapport där Finland rankas som det sjätte viktigaste landet att göra vapenaffärer med.

Kontula kräver att Finland slutar göra vapenaffärer med israeliska företag.

Kontula förberedde sig för tre scenarier

Kontula var beredd på att hon sannolikt skulle gripas av israelisk polis, eftersom det inte är lagligt att ta sig in i Gaza över taggtrådsstängslen, utan endast speciella rutter.

Kontula hade förberett sig för tre scenarier: att gripas på vägen mot Gaza, vid gränsen eller efter att hon tagit sig över gränsen. Nu greps hon tillsammans med fyra andra personer ungefär en kvart innan de skulle ha kommit fram till gränsen med bil.

Anna Kontula berättar att polisen behandlade henne väl, men att det var en del problem under förhöret.

- De försökte få mig att skriva under papper på hebreiska. De handlade om att jag erkände att jag skulle ha stört och äventyrat utredningen, säger Kontula.

Kontulas aktion stöds av Li Andersson

Vänsterförbundet har också tidigare kritiserat vapenhandeln mellan Finland och Israel. Partiet vill att Finland varken ska sälja vapen eller köpa vapen från Israel.

Vänsterförbundets ordförande, undervisningsminister Li Andersson kommenterade saken på twitter.

“En fredlig medborgaraktivitet för mänskliga rättigheter är i linje med Vänsterförbundets värderingar. Vapenhandeln med Israel är något som vi har kritiserat länge och som vi försöker få ändring på inom ramen för regeringssamarbetet”, skriver Andersson.

Enligt regeringsprogrammet exporterar Finland inte försvarsmateriel till länder som är i krig eller bryter mot mänskliga rättigheter.

Diskussion om artikeln