Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över hundra människor omkom i snöskred och vinterstormar i Pakistan och Afghanistan – dödstalet befaras ännu stiga rejält

Från 2020
Uppdaterad 14.01.2020 14:26.
Bybor söker efter överlevande efter ett snöskred i Arang Kel i den pakistanska delen av Kashmir - Spela upp på Arenan

Snö- och jordskred, översvämningar och vinterstormar har krävt åtminstone 110 dödsoffer i Pakistan och Afghanistan. De flesta dödsoffer var kvinnor och barn.

Åtminstone 75 människor har omkommit och 65 människor har skadats på olika håll i Pakistan. 55 av dödsoffren omkom i ett snöskred i en dal i den pakistanska delen av Kashmir medan ett fyrtiotal människor har dödats i olika delar av Afghanistan.

Stora delar av pakistanska Kashmir har isolerats då vägar i bergen snöade igen. Skolor, ämbetsverk och affärer har stängts över hela regionen.

Ett gäng vandrar på snötäckt bergsstig i Neelum-dalen, i den pakistanska delen av Kashmir.
Bildtext Stora delar av pakistanska Kashmir har isolerats.

Dödstalet i Kashmir befaras ännu stiga eftersom minst 10 personer saknas utöver de 55 bekräftade dödsoffren.

- En by begravdes under snömassor och tio personer saknas fortfarande, säger Pakistans ministerium för nödlägen i ett uttalande.

I provinsen Baluchistan i västra Pakistan har minst 20 människor omkommit i olika väderrelaterade olyckor. De flesta dödsoffren var kvinnor och barn även i Baluchistan.

En pojke skottar snö utanför sitt hem i Neelum-dalen, i den pakistanska delen av Kashmir.
Bildtext En pojke skottar snö utanför sitt hem i Neelum-dalen, i den pakistanska delen av Kashmir.

Sydvästra Afghanistan drabbat

I det nordliga grannlandet Afghanistan har minst 300 bostadshus förstörts i jordskred och snölaviner.

- Kallt väder, häftigt snöfall och regn som började för två veckor sedan, har orsakat stora skador, säger en talesman för landets räddningsverk.

Värst är läget provinserna Herat, Kandahar, Helmand och Zabul i västra och södra Afghanistan. I Herat omkom sju medlemmar av samma familj då husets tak rasade in på grund av tung, blöt snö.

Myndigheter i bägge länder befarar att det verkliga dödstalet är betydligt högre och man varnar dessutom för att vädret förvärras under kommande dagarna.