Industrifacket och Pros varslade strejk ställer till det för företag i Sköldvik: "Att stoppa anläggningar är alltid en stor säkerhets- och miljörisk"
Omfattande följder är att vänta ifall Industrifacket och fackförbundet Pros strejk bryter ut den 27 januari. Vid företagen i Sköldvik i Borgå är man orolig för bland annat säkerheten och miljön.
Måndagen den 27 januari är det möjligt att en ny strejk bryter ut i Finland. Den här gången är det Industrifacket och fackförbundet Pro som varslat om en två veckor lång strejk.
Industrifackets strejk stoppar arbetet vid över 200 arbetsplatser och Pros strejk berör närmare 60 arbetsplatser. Bland dem finns flera företag som är verksamma i Sköldviks industriområde i Borgå.
Bland annat berörs Neste, Borealis, BEWISyndbra och INEOS Composite.
Strejk innebär risker och buller
På Borealis uppger man att en strejk är mycket beklagligt. Av Borealis drygt 900 anställda omfattar strejken ungefär 600 anställda, varav 400 tillhör Industrifacket och 200 till fackförbundet Pro.
- Att stoppa anläggningar på så kort varsel är alltid en stor säkerhets- och miljörisk, säger Borealis personalchef Martina Haglund.
Hur förbereder ni er för en strejk?
- Våra chefer sitter och funderar och går igenom olika aspekter, med tanke på säkerheten, ifall vi måste köra ner fabriken och vad det innebär. Vi diskuterar även med förtroendemännen.
- Just nu är det för tidigt att säga hur en strejk skulle genomföras. I början på nästa vecka hoppas vi ha kommit överens så att vi kan trygga säkerhets- och miljöriskerna. Driftstopp innebär alltid risker och säkerheten är den viktigaste aspekten.
Kommer strejken att på något speciellt sätt att synas här i regionen?
- Ifall anläggningarna körs ner så kommer grannarna att märka av det i form av att buller och facklor uppstår, säger Haglund.
Strejk kan få samhälleliga följder
På Neste uppger man att de på många sätt är orolig över situationen och de följder som strejken skulle innebära.
Enligt dem skulle en långvarig störning i bränsledistributionen förlama samhället på flera sätt. Bland annat trafik och uppvärmning, räddnings- och myndighetshandlingar samt livsmedelsservice.
- Hotet om en två veckors strejk inom oljeraffinering är en mycket kritisk situation vars följder kommer att beröra produktionen och distributionen under en betydligt längre tid än två veckor, säger Nestes personal- och upphandlingschef Hannele Jakosuo-Jansson i ett pressmeddelande.
För Nestes egen del är den mest oroande aspekten ifall raffinaderiet behöver köras ner.
- En undantagssituation som en strejk medför alltid ökade säkerhets- och miljörisker samt risk att utrustning skadas, vilka förvärras av vinterförhållandena. En avstängning av raffinaderiet mitt i vintern är en mycket riskabel operation och dess följder skulle vara mycket stora, säger Marko Pekkola, direktör på Nestes affärsverksamhetsenhet, i ett pressmeddelande.
Oroliga arbetstagare redo för strejk
Också Sami Ryynänen, huvudförtroendeman vid Neste, är orolig.
- En strejk skulle få omfattande följder. Det känns tokigt att vi har hamnat här och att förhandlingarna inte lyckats. Jag hoppas att det sunda förnuftet segrar och att man kommer fram till en lösning så att vi undviker en strejk.
Ungefär 1 400 anställda vid Neste berörs av strejkhotet. Av den representerar Ryynänen 750 - 800 anställda.
Vad säger de anställda om strejken?
- De är oroliga men samtidigt redo för en strejk och att kämpa. Det här är det ända sättet att försvara sig.
Tror du att strejken kommer att synas på något speciellt sätt i Östnyland?
- Nej, det tror jag inte, men det beror på om raffinaderiet körs ner helt och hållet. Då skulle det bland annat synas större lågor, säger Ryynänen.