Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-länder anklagar Iran för kärnavtalsbrott - utlöser tvistlösningsförfarande som kan leda till FN:s säkerhetsråd

Från 2020
Uppdaterad 14.01.2020 16:12.
Irans flagga vajar framför iranskt kärnkraftverk.
Bildtext Irans flagga har hissats upp över kärnkraftverket i Bushehr, som är en tillåten kärnanläggning enligt det internationella kärnavtalet som slöts år 2015.
Bild: AFP / Lehtikuva

Storbritannien, Frankrike och Tyskland har utlöst ett tvistlösningsförfarande om Irans internationella kärnavtal. Det innebär att frågan tas upp i FN: säkerhetsråd, om man inte kan lösa tvisten mellan Iran och EU-länderna.

Konflikten om det internationella kärnavtalet från år 2015, uppstod efter att president Donald Trump drog USA ut ur kärnavtalet år 2018. Det här trots att Iran enligt atomenergiorganisationen IAEA uppfyllde sina åtaganden till punkt och pricka.

USA införde samtidigt nya, ensidiga sanktioner och Iran har sedan dess stegvis tagit distans till avtalet.

Iranierna meddelade efter mordet på toppgeneralen Qasem Soleimani att de inte längre anser sig bundna av kärnavtalet eftersom EU-länderna samt Kina och Ryssland inte har hållit fast vid sina åtaganden och sina löften om sanktionslättnader och ekonomiskt samarbete.

Natanz i Iran
Bildtext Irans kärnanläggning i Natanz hör till de anläggningar som omfattas av kärnavtalet.
Bild: EPA/STR

EU, Frankrike, Storbritannien och Tyskland understryker att de gärna håller fast vid avtalet och de beklagar USA:s beslut att säga upp avtalet för egen del.

De hävdar också att "de arbetade hårt för att tillfredsställa Irans krav men att de nu inte har något annat alternativ än att uttrycka sin oro över Irans avtalsbrott."

De tre länderna försäkrar också att de inte kommer att stöda USA:s så kallade "maximala påtryckningskampanj" som har inneburit nya ekonomiska sanktioner mot Iran och militär upptrappning i och omkring Persiska viken.

Iran fördömde som väntat EU-ländernas beslut "som kan leda till en kraftfull, allvarlig reaktion," enligt landets utrikesministerium. Iran konstaterade samtidigt att det är berett att svara på konstruktiva försök att bibehålla kärnavtalet.

Boris Johnson vill ha "Trumpavtal"

EU-ländernas relativt försonliga uttalande motsägs ändå av Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, som säger att USA:s beslut att säga upp avtalet delvis orsakades av att kärnavtalet enligt honom var "bristfälligt" och delvis för att det undertecknades av president Barack Obama.

- Om vi ska göra oss av med avtalet så låt oss ersätta det med ett nytt, Trumpavtal, säger Johnson, antagligen väl medveten om att idén är dödfödd.

Iran vägrar bestämt att inleda nya kärnförhandlingar med USA, medan Trump aldrig har sagt i detalj exakt vad Iran bör göra för att tillfredsställa Vita huset.

Tyskland går in för en helt annan linje än Boris Johnson, enligt utrikesminister Heiko Maas.

- Vårt mål är klart. Vi vill bibehålla avtalet och nå en diplomatisk lösning för att det ska uppnås, säger den tyska utrikesministern.

Boris Johnson sitter vid ett bord med sina regeringskolleger på bägge sidor.
Bildtext Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vill ersätta det nuvarande kärnavtalet med ett "Trumpavtal."
Bild: AFP / Lehtikuva

Säkerhetsrådets permanenta medlemmar Ryssland och Kina, som alltså också undertecknade avtalet år 2015, har inte ännu kommenterat EU-ländernas beslut. Men Ryssland har stött Iran i det förgångna och väntas göra det även nu.

Ryssland har liksom Kina stött det internationella kärnavtalet och uppmanat EU-länderna att göra mer för att hålla det vid liv.

Konstantin Kosatjev som leder utrikesutskottet i det ryska parlamentets överhus kräver att EU-länderna trycker på USA och inte Iran.

- Enligt västerländsk logik så är det enbart Iran som är skyldigt, oavsett vad som händer med kärnavtalet och oavsett om Iran har uppfyllt sina åtaganden, skriver Kosatjev på Facebook.

- Det här är milt uttryckt en tvivelaktig logik.

Kallor: AP, Reuters, Washington Post

Diskussion om artikeln