Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Det var riktigt illa – det kändes som att jag inte kunde andas" – bränderna i Australien skapar debatt om hälsan, röken tvingade spelare att avbryta

Från 2020
Uppdaterad 14.01.2020 16:26.
Programmet är inte längre tillgängligt
Dramatiska scener i Australian Open-kvalet – Dalila Jakupovic avbröt sin match på grund av andningsbesvär - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Tennisåret inleds i ett rökigt Melbourne. Som en direkt följd av de stora skogsbränderna tvingades en spelare att avbryta en kvalmatch. Händelserna lyfter också diskussionen om årets första grand slam ska spelas.

Nästa vecka startar årets första grand slam-turnering i tennis. Redan den här veckan har kvalet till Australian Open startat – och där ska bland annat det finländska löftet Emil Ruusuvuori försöka ta en plats i huvudturneringen.

Ruusuvuori spelar sin första match i kvalet under onsdagen. Argentinaren Facundo Mena står för motståndet. Ruusuvuori behöver vinna tre matcher för att kvala in.

Turneringen ramas in av de stora skogsbränderna som har skapat en krissituation i Australien. På tisdagen hade bränderna direkta följder för spelarna.

I damernas kvalturnering utspelade sig otäcka scener. Slovenskan Dalila Jakupovic föll ihop på banan och tvingades avbryta sin match mot schweiziskan Stefanie Vogele.

Anledningen till att Jakupovic, som är rankad som 180:e spelare i världen, kastade in handduken var att hon fick stora svårigheter att andas på grund av röken som kommer från bränderna. Hon fick hjälp för att ta sig från banan.

– Det var riktigt illa. Jag har aldrig upplevt något liknande. Jag var riktigt rädd för att jag skulle kollapsa, eftersom jag inte kunde gå och det kändes som att jag inte kunde andas, säger hon enligt nyhetsbyrån AFP.

"Inte hälsosamt"

Jakupovics match blev först försenad på grund av röken. Även träningspass i Melbourne ställdes in tillfälligt på grund av luftkvaliteten.

Hur har man tänkt med alla funktionärers hälsa – speciellt bollpojkarna?

AFP skriver att luften i Melbourne är bland de sämsta i hela världen just nu.

– Det är inte hälsosamt för oss. Jag var överraskad, jag trodde inte att matchen skulle spelas i dag men vi har inte något val, säger Jakupovic.

– Hur har man tänkt med alla funktionärers hälsa – speciellt bollpojkarna?, frågar sig 140-rankade Mandy Minella.

I en uppvisningsturnering i Melbourne spelade ryskan Maria Sjarapova i dag. Även hon klagade på hosta under matchen, skriver AFP.

Haft stora konsekvenser

Craig Tiley, ordförande i Australiens tennisförbund, har tidigare sagt grand slam-turneringen ska spelas som planerat trots bränderna. Arrangörerna har tre stora arenor med tak och det finns även flera andra inomhusbanor på området.

Craig Tiley.
Bildtext Craig Tiley står fast vid att Australian Open spelas som planerat.
Bild: EPA

På huvudbanan Rod Laver Arena tränade bland annat herrarnas världsetta Rafael Nadal under tisdagen.

Arrangörerna har fått en del kritik från spelarhåll, men Tiley slår ifrån sig den. Han menar att alla spelare har fått information via e-post.

Enligt AFP har skogsbränderna i Australien lett till att minst 27 personer har dött. Dessutom har över 2000 hem förstörts.

Flera av de stora tennisstjärnorna med Nadal, Roger Federer och Serena Williams i spetsen kommer att ordna ett välgörenhetsevenemang under onsdagen för att samla in pengar till offer för skogsbränderna.

Förra veckan sa världstvåan Novak Djokovic att ett alternativ borde vara att skjuta upp Australian Open på grund av de yttre förhållandena.

Diskussion om artikeln